Volledig scherm
Jeroen van de Ven, eigenaar van Ven Fasteners uit Hapert. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Oplossing voor koudlas of 'vreten': miljardenbusiness in de kinderschoenen

HAPERT – In de wereld van de bevestigingsmaterialen waart een revolutie. Eentje die, zoals een ware omwenteling betaamt, de industrie in z'n greep houdt. En wat die industrie gewoon is, vervangt door een nieuwe standaard. Dat stelt eigenaar Jeroen van de Ven (37), eigenaar van Ven Fasteners uit Hapert. Met zijn bedrijf rolt hij een Zeeuwse vinding wereldwijd uit.

Die ontdekking, de droge montagepasta die de naam Lubo Smart Lubrication heeft gekregen, is een oplossing voor een oud en veelvoorkomend probleem: koudlas of 'vreten' bij schroefdraadverbindingen van roestvast staal. Als zo'n bout in gaten of moeren wordt geschroefd, kan wrijvingswarmte ontstaan waardoor versmelting optreedt. De bout raakt beschadigd en is onbruikbaar.

Wrijvingspasta
Niets van dit alles bij met de droge pasta bewerkte bouten. Die smelt bij het ontstaan van wrijvingswarmte waardoor de substantie vloeibaar wordt en 'vreten' niet optreedt. Daarna keert de Lubo terug in vaste vorm. De bout raakt niet beschadigd en kan blijvend worden gebruikt.

Nieuwe smeermiddel
"Een miljardenbusiness in de kinderschoenen", verzekert Jeroen van de Ven. Het nieuwe smeermiddel is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Geen dierlijke vetten die de levensduur beperken door uitdroging of rotten. Door de nieuwe oplossing voor een oud probleem heeft Ven Fasteners een vermelding gekregen in de MKB Innovatie Top 100. Eind september wordt die lijst definitief.

Lees woensdag het hele verhaal in het ED of via de e-paper