Volledig scherm
ANP

Opvang tijdelijk in Woensel Noord in Eindhoven; 40 ex-daklozen verhuizen

EINDHOVEN - Als het Labrehuis op de schop gaat, verhuizen zijn 40 bewoners tijdelijk van Gestel naar Woensel Noord. Als sloop en nieuwbouw na anderhalf tot twee jaar klaar zijn, keren ze weer terug.

Opvangorganisatie Neos gaat de circa 40 (ex-)daklozen uit het Labrehuis begin 2017 tijdelijk onderbrengen in Woensel Noord, in afwachting van sloop en nieuwbouw van het Labrehuis aan de Boutenslaan in Gestel.

Dat melden Neos en woningcorporatie Thuis in een brief aan omwonenden van het Labrehuis. In het voorjaar 2017 komt de tijdelijke locatie in Woensel-Noord beschikbaar en zullen cliënten en medewerkers verhuizen, aldus de brief. De opvang hier zal anderhalf tot twee jaar duren, verwacht Neos.

Voor de omwonenden van het huidige Labrehuis is het besluit positief, zo schrijven Neos en Thuis. "Sloop en nieuwbouw wordt in één fase gerealiseerd, met minder overlast. En doordat de groep cliënten van het Labrehuis tijdelijk afwezig zal zijn, wordt de druk op de hele woonomgeving kleiner."

Naar verluidt zou de nieuwe locatie in de wijk Blixembosch liggen. Neos-directeur Pim Dijkstra wilde daar dinsdag nog niets over kwijt. "We zijn nog in onderhandeling, een definitief besluit ligt er nog niet. We hopen er wel voor 1 oktober uit te zijn."

De voorzitter van het Leefbaarheidsteam Achtse Barrier, Frank de Bie, is verrast. "Als het hier in de buurt komt, kan ik eigenlijk maar één plek bedenken: het terrein van Kentalis, tegenover AZC de Orangerie." Op deze plek aan de Castiliëlaan 8 ving zorginstelling Kentalis eerder kinderen op met ontwikkelstoornissen. Begin dit jaar toonde ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers belangstelling voor deze locatie, omdat een deel van het terrein mogelijk vrij zou komen. De betrokken manager van Kentalis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Neos en Thuis wilden aanvankelijk sloop en nieuwbouw van het Labrehuis gefaseerd uitvoeren. Bewoners konden daar dan blijven wonen. Dijkstra: "In portocabins op het terrein. Dat vonden we toch te onrustig." Neos en Thuis hebben daarom alsnog gekozen voor tijdelijke opvang elders. Daarbij hebben ze ook naar de voormalige Velthuiskliniek aan de rotonde Karel de Grotelaan gekeken. Om verschillende redenen viel die plek af.