Volledig scherm

Oud beton krijgt nieuw leven als stoeptegels in Helmond en Eindhoven

HELMOND - Alle nieuwe bestratingen in Helmond en Eindhoven bestaan vanaf 2018 uit hergebruikt beton. Dat hebben de twee gemeenten maandag afgesproken met zo'n 20 bouwbedrijven uit de regio. Dat deden zij in de Cacaofabriek in Helmond tijdens de Dag van de Duurzaamheid.

Om dit doel te bereiken, verplichten de steden in hun opdrachten voor bestratingen het gebruik van gerecycled beton. Hiermee hopen Helmond en Eindhoven jaarlijks de tienduizenden tonnen bouwmateriaal een nieuwe bestemming te geven.

Het duurzame beton wordt gemaakt door oud beton uit versleten bestratingen te vermalen en te vermengen met relatief weinig cement tot nieuw beton. De werkwijze bespaart grind (natuurlijke grondstof) en productie van cement (levert veel co2-uitstoot op).

Geld
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid deelde wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) maandagavond geld uit aan 'groene' projecten. Zo kreeg de pop-up store voor duurzame mode van Groen4Life en ROC Ter Aa samen 4725 euro. Duizend euro ging naar het Duurzaamheid Café Helmond. De eerste bijeenkomst hiervan is op donderdag 13 oktober om 19.30 uur in het Carolus Borromeus College. Thema: voedsel. Verder kreeg schildersbedrijf Manders Totaal van Smeulders 3750 euro voor een duurzame natuur op eigen terrein. Speeltuin Helmond-West ontving 10.000 euro voor het nieuwe paviljoen.

Sinds maandag hangen door heel Helmond posters waarop vijf min of meer bekende inwoners hun duurzaamheidstips delen.