Volledig scherm
Corporate rebels Pim de Morree (links) en Joost Minnaar. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Oude economie versus nieuwe economie

Een verslaggever wordt soms heen en weer geslingerd door het nieuws waarover hij bericht. Dat overkwam me toen ik vorige week dook in de malaise bij IT'er Atos en een bijzondere ontmoeting een paar dagen daarna. Atos heeft een groot kantoor op Flight Forum in Eindhoven. Daar werken ongeveer 1.000 medewerkers.

Bij andere vestigingen van de IT-reus in Nederland vinden nog eens 3.000 mensen emplooi. Wereldwijd gaat het helemaal niet verkeerd bij Atos, maar bij het onderdeel Benelux en Scandinavië blijven omzet en winst achter.

Om het tij te keren, is voor de derde keer in een paar jaar tijd om een offer van personeel gevraagd. Dit keer wordt gevraagd om de komende 2 jaar vrijwillig 10 procent salaris in te leveren, of 10 tot 20 procent aan werktijd. In zijn begeleidende brief aan personeel stelt topman Rob Pols dat hij zich ervan bewust is dat dit geen 'alledaagse voorstellen' zijn, maar een 'noodzakelijke verandering die een mooi toekomstperspectief biedt'.

Deals
Volgens Pols is 'van cruciaal belang' dat zijn werknemers 'investeren in hun toekomst in ruil voor extra trainingsprogramma's en een werkgelegenheidsgarantie'. Volgens de topman wint Atos onvoldoende deals om te groeien 'deels omdat we te duur zijn'.

Benieuwd naar wat Pols, en zijn collega-managers, zelf doen, stuurde ik een berichtje naar zijn woordvoerster. 'Alle MT-leden, inclusief de heer Pols, nemen deel aan het Fit for the Future-programma', stuurde zij terug. Die naam heeft het traject gekregen dat Atos klaar moet maken voor de toekomst. Mijn vervolgvraag waarvoor Pols kiest, salaris of werk inleveren, is zonder reactie gebleven.

Het is de vraag of het offer van Atos-personeel de problemen van de IT-reus oplossen, leert een middagje telefoneren met IT-specialisten. Uit die gesprekken kan de conclusie worden getrokken dat Atos zich vooral heeft gericht op het traditionele IT-werk, en zich dus uit de markt heeft laten werken. Oude economie dus. En die wordt in de IT rap ingeruild voor clouddiensten, een wereld waarin grootmachten zoals Microsoft, Google en Amazon de dienst uitmaken.

Nieuwe economie
Een paar dagen later zat ik met Joost Minnaar en Pim de Morree in een cafétje. Op de agenda: de nieuwe economie. Deze hoogopgeleide dertigers hebben - door verlies aan motivatie - hun goedbetaalde banen opgezegd om een zoektocht te starten naar blijvend geluk en zingeving op de werkvloer. Woensdag is het duo, dat door het leven gaat als de Corporate Rebels, in het vliegtuig gestapt om in de VS en Canada goeroes te bezoeken die werk hebben gemaakt van het gelukkiger maken van hun medewerkers op de werkvloer.

Idealisme, en ook weer niet. Gelukkig personeel presteert meer en beter waardoor de organisatie uiteindelijk winstgevender wordt, luidt de mantra. En daar hebben de Corporate Rebels voorbeelden van. "Is een bedrijf goed voor medewerkers, dan zijn medewerkers goed voor het bedrijf. Werknemers zijn bijvoorbeeld eerder bereid salaris in te leveren voor baanbehoud", vertelden ze.

Leest u mee, topman Rob Pols van Atos?

Wellicht is er lering te trekken uit het gedachtegoed van Minnaar en De Morree. Zorg voor een platte organisatie, met dus zo weinig mogelijk hiërachie. Geef medewerkers vertrouwen, in plaats van hen te controleren. Vervang managers voor een coach of mentor die inspireert en faciliteert.

Wie weet slaagt Atos er dan in om de achterblijvende omzet en winst om te buigen.

Auteur: Miel Timmers