Volledig scherm
© Cortes

Ouderen- en leerlingenvervoer in Helmond en Eindhoven bekeken

EINDHOVEN/HELMOND - "Op de meeste dagen zou mijn zoon best met de gewone bus meekunnen. Behalve die ene dag als de bus een omleiding rijdt of een ander kind een vervelende opmerking maakt. Dan kan hij heel explosief reageren en sta ik niet in voor de veiligheid van de andere kinderen." Aan het woord is Tamara Poldervaart, moeder van twee kinderen met pdd-nos en dyslexie.

"Vooral mijn zoon kan heel onvoorspelbaar reageren op de kleinste veranderingen." Als lid van de Eindhovense adviesraad leerlingenvervoer reageert Poldervaart op het voornemen van Eindhoven en Helmond om het doelgroepenvervoer nader te bekijken. Beide gemeenten willen onderzoeken of er in de busjes voor het leerlingen- en ouderenvervoer reizigers zitten die met de nodige hulp ook gewoon gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer.

Kritisch
Poldervaart: "Dat er kritisch gekeken wordt naar wie er gebruikmaakt van het vervoer is prima, maar het is wel heel moeilijk om vast te stellen of een kind ook met het reguliere openbaar vervoer kan reizen. "

Participeren
Eindhoven en Helmond wijzen vooral op het belang om de genoemde doelgroepen te laten participeren in de maatschappij. Maar moet het onderzoek niet ook gewoon een flinke kostenbesparing opleveren? De betrokken wethouders bezweren van niet, maar feit is dat overal in den lande kritisch gekeken wordt naar de invulling van het leerlingen- en ouderenvervoer. In deze regio werden al veranderingen doorgevoerd of aangekondigd in Best, Oirschot en Son en Breugel. Hebben mensen het wel echt nodig? Wat zijn de alternatieven? En wat kan familie eventueel betekenen? Die vragen komen op tafel.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant