Volledig scherm
Paddy Reijnders uit Eindhoven © Bert Jansen

Paddy Reijnders redt het leven van een ander op de Alpe d'HuZes

EINDHOVEN - Op de plek waar bij uitstek de eindigheid van het leven centraal staat, redde Paddy Reijnders het leven van een ander. Samen met een andere deelnemer reanimeerde de Eindhovenaar tijdens Alpe d'HuZes een wandelaar die was getroffen door een hartstilstand. Met succes. Het slachtoffer overleefde het, maar ligt nog wel op de intensive care van het ziekenhuis.

Paddy Reijnders is een voormalig beroepsduiker en volgde uitgebreide medische opleidingen om collega's in nood in leven te houden. Ook is hij reanimatie-instructeur. Die kennis en ervaring kwamen van pas toen hij donderdag startte aan de bekende kaarsenrit van de Alpe d'HuZes, het jaarlijkse evenement waarbij duizenden fietsers en wandelaars geld inzamelen voor het KWF. Reijnders, zelf kankerpatiënt, startte in alle vroegte en nog voor de eerste bocht van de Alpenreus gebeurde het. ,,Mijn dochter en schoonzoon reden iets voor me en zagen het gebeuren: een oudere man, die deelnam als wandelaar, viel. Het was duidelijk dat het om een hartstilstand ging. Ik werd direct geroepen om te helpen."

Beademing
Een andere deelnemer was al van zijn fiets gestapt en gestart met de beademing. ,,Samen zijn we toen verder gegaan. Dat ging heel goed, die jongen was lid van de reddingsbrigade en deed alles perfect. Samen hebben we er het maximale uitgehaald."

Hulptroepen
Na enkele minuten kwam er steun; een arts op de motor, gevolgd door de andere hulptroepen. Pas bij de tweede inzet van de defibrillator kwam de hartslag terug. Het slachtoffer ademde zelfstandig toen hij per helikopter naar het ziekenhuis in Grenoble werd gebracht. Reijnders: ,,Zaterdag had ik nog contact met zijn zoon. Het is nog afwachten hoe hij eruit komt."

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant