Volledig scherm
foto ter illustratie. © Thinkstock

Parkeergarages gebruiken als gezonde longen voor Eindhoven

EINDHOVEN - Wetenschappers van de TU/e en milieu-innovatiebedrijf ENS Europe hebben een ambitieus plan ontwikkeld. Ze bestuderen of ze van parkeergarages een soort 'longen van de stad' kunnen maken.

ENS wil fijnstoffilters plaatsen in vijftien parkeergarages in het centrum van Eindhoven. De installaties vangen fijnstof af dat onder meer door dieselmotoren wordt uitgestoten. De lucht wordt vervolgens schoon naar buiten geblazen. De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs heeft groen licht gegeven voor de proef en spreekt van een 'zeer interessant' initiatief.

Ze hoopt op een 'enorme stap voorwaarts' bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en de leefbaarheid. Dit voorjaar gaan TU/e-wetenschappers onder leiding van hoogleraar Bert Blocken een luchtstromingsmodel voor de binnenstad doorrekenen. Deze simulatie zal uitwijzen hoeveel installaties er nodig zijn om vanuit parkeergarages de lucht in het centrum te zuiveren.

Volgende stap is een proef met een filterinstallatie in de parkeergarage onder de Heuvelgalerie. Indien dit succesvol verloopt, gaan de initiatiefnemers met parkeerexploitanten onderhandelen over uitbreiding naar de andere garages binnen de Eindhovense ring, zegt projectmanager Roel Gijsbers van ENS Europe. Zij zouden de installaties, die 26.000 euro per stuk kosten, uiteindelijk moeten betalen.

Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.