Volledig scherm
Bij Euro-FlexOffice huurt de parkeerder werkruimte, en krijgt er gratis een parkeerplekje bij. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Parkeerondernemers winnen strijd om parkeergelden Eindhoven Airport

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven staat bepaald niet te juichen bij het project van Parkyourcar, waarbij woningeigenaren in Meerhoven hun oprit kunnen verhuren aan parkeerders die vanaf Eindhoven Airport vliegen. Net als buurtvereniging Grasrijk vreest de gemeente voor een ongewenste bijwerking. Namelijk dat bewoners hun auto's op straat stallen en hun opritten gedurende lange tijd verhuren, waardoor de parkeerdruk in de wijk nog groter wordt. "Wanneer we dat merken gaan we kijken of we er juridisch iets aan kunnen doen", laat een gemeentewoordvoerster weten.

Parkyourcar is niet de eerste ondernemer die probeert met voordelig parkeren rond Airport voet aan de grond te krijgen. Heel wat ondernemers hebben de afgelopen jaren, met wisselend succes, het lucratieve gat in de markt afgetast.

Bron van inkomsten
De gemeente Eindhoven bracht zwaar geschut in stelling om het vrije ondernemerschap te dwarsbomen: dwangsommen, juridische procedures en een nieuw bestemmingsplan waarin geen plek is voor particuliere parkeerprojecten. Belangrijkste argument voor het gemeentebestuur: het parkeren op de eigen terreinen van Airport is een belangrijke bron van inkomsten, waarmee een betere infrastructuur en daarmee de bereikbaarheid van het vliegveld bekostigd kan worden. Vorig jaar was de opbrengst ruim 4 miloen euro.

Jarenlang juridisch getouwtrek én het nieuwe bestemmingsplan hebben echter niet kunnen bewerkstelligen wat de gemeente voor ogen had. Nog altijd is een aantal ondernemers succesvol actief met hun parkeerbedrijf.

Lees het complete verhaal in het ED van zaterdag via de digitale krant.