Volledig scherm
© Het hoofdaltaar achterin de Catharinakerk in vol ornaat, ergens eind jaren 40. De kroon of troon op het tabernakel is ooit geschonken aan een Afrikaanse kerk. Die zou nu opnieuw opgebouwd moeten worden als het aan de parochie ligt.

Parochie: 'Orgel en altaar Cathrien Eindhoven restaureren'

EINDHOVEN – Het 150-jarig bestaan van de Catharinakerk in Eindhoven, in september volgend jaar, is een goede aanleiding om de restauratie van het orgel en het hoofdaltaar eindelijk ter hand te nemen, schrijft de parochie aan de gemeente Eindhoven.

Dat staat in een brief van de werkgroep 150 jaar Cathrien aan de Eindhovense gemeenteraad. Daarin wordt de raad ook uitgenodigd om het openingsconcert voor de viering, op 2 september volgend jaar bij te wonen.

Maar de werkgroep – met daarin ook een vertegenwoordiger van de gemeente – grijpt de gelegenheid ook aan om enkele slepende kwesties aan te kaarten. Zo luidde vaste organist Ruud Huijbregts al enkele jaren geleden de noodklok over de slechte staat van het grote orgel boven de ingang. Zo'n zeven ton is er nodig om het muziekinstrument te herstellen. Maar als dat gebeurt, dan is dat ook het beste moment om de muur en het grote ronde raam (rozet of Catharinarad) achter het orgel boven de hoofdingang te restaureren. Een klus die nog eens enkele tonnen vergt, denkt beheerder Laurens Mulkens.

Hoofdaltaar
Daarnaast is er ook nog de kwestie van het hoofdaltaar, achterin de kerk. "Bij de restauratie van de kerk tien jaar geleden is dat altaar wel teruggezet, maar niet opgeknapt. Het is als een bouwpakket weer in elkaar gezet, maar niet geschilderd en afgewerkt. Dat zou ook nog moeten gebeuren", aldus Mulkens.

Bovendien zou de kerk graag de 'expositiekroon' op het tabernakel (waar het voor de lithurgie benodigde vaatwerk wordt opgeborgen) zetten. Het origineel is jaren geleden verdwenen richting Afrika. Dus zou er ook een soort kopie gemaakt moeten worden van het goudkleurig ornament, vindt de werkgroep.

Onderhoud
De gemeente is eigenaar van de kerk, die voor 1 gulden overgenomen werd van het bisdom. En dus draait Eindhoven op voor het onderhoud. Daar staat tegenover dat de parochie nauwelijks huur betaalt. Daarom is het onderhoud de afgelopen jaren een moeilijk onderwerp geweest.

De stadskerk werd in 1867 opgeleverd en gewijd. Het 150-jarig bestaan wordt volgend jaar gevierd vanaf juni met een expositie, een lezingencyclus, een concert (2 september), een hoogmis met bisschop De Korte, koningsschieten (beide 3 september) en een buitenevenement op 30 september.

Volledig scherm
© Organist Ruud Huijbregts bij het orgel en de rozet die allebei aangepakt zouden moeten worden. Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof