Volledig scherm
© Thinkstock

Partijen dreigen weg te lopen uit raadsvergadering bij besluit dwangsom OAE-lid

EINDHOVEN - Het Ouderen Appèl Eindhoven ligt op ramkoers met de rest van de raad. Inzet: de dwangsom voor een partijlid. Andere partijen dreigen om weg te lopen uit de raadsvergadering, als dit punt aan de orde komt.

 Andere politieke partijen vinden het absoluut onverteerbaar dat de raad een dwangsom van 1.260 euro moet uitkeren aan commissielid Henk Hulshuizen van het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE). Zij willen en masse weglopen als dit agendapunt dinsdag in de raadsvergadering aan de orde komt.

De fractie van het OAE heeft de kwestie vrijdagochtend besproken met Hulshuizen. De oppositiepartij heeft besloten vast te houden aan uitbetaling - waarbij het geld overigens naar een goed doel gaat.

'Niks verkeerds gedaan'
"We zullen de discussie hierover aangaan met de andere partijen," zei OAE-fractievoorzitter Dré Rennenberg vrijdagavond. "Wij hebben niks verkeerds gedaan, het is de gemeente die te laat is met reageren op het bezwaarschrift van Hulshuizen. Iets wat veel vaker gebeurt: de gemeente zet daarom voor de zekerheid een half miljoen euro per jaar opzij. Laat andere partijen zich dáár druk over maken. Als zij dinsdagavond weglopen, dan zie ik dat als een overwinning."

Afgelopen dinsdag stond het punt voor het eerst op de raadsagenda. Toen dreigden fractievoorzitters al met weglopen, tijdens het besloten overleg vlak voor de raad begon. In zo'n geval zouden er onvoldoende raadsleden zijn om een geldig besluit te nemen. Rennenberg liet het punt toen van de agenda halen. Nu gaat hij de griffie vragen het punt alsnog te agenderen voor de raadsvergadering van komende dinsdag.