Volledig scherm
Lèneke van der Velde en Toine van Dongen © Tom Valstar/fotomeulenhof

Patiënten uit Oirschot en Eindhoven: niet aangeboren hersenletsel onderschat

EINDHOVEN - Ze was lerares wiskunde en adjunct-directeur van een Eindhovense middelbare school. Tien jaar geleden leidde een onbeduidende snee in haar vinger tot een dramatische ommekeer in haar leven.

Onderweg naar haar auto om naar de huisartsenpost te rijden voor hechtingen viel ze flauw en liep een schedelbasisfractuur op. Een stuk bot van haar schedel doorkliefde een slagader. Ze lag twee dagen in coma.

Hij was verpleegkundige, maar vanwege rugletsel al enkele jaren in de WAO. Hij ging vijf jaar geleden een stukje fietsen en werd een dag later wakker in het ziekenhuis. Hij was gevallen en op zijn hoofd terechtgekomen. Verwondingen aan zijn hoofd én een gat in zijn geheugen was het gevolg.

Niet aangeboren hersenletsel
Twee mensen, twee verhalen. Maar Lèneke van der Velde (Oirschot, 65) en Toine van Dongen (Eindhoven, 60) delen het gevolg van hun ongevallen: niet aangeboren hersenletsel, afgekort NAH. Het overkomt jaarlijks maar liefst 130.000 mensen in Nederland. Met wisselende gevolgen: van volledig herstel tot blijvende zware verlammingen of spraakstoornissen.

Revalidatie en een luisterend oor
Beiden kregen pas na maanden van aanhoudende klachten, doktersbezoeken en welgemeende adviezen ('Nu niet meer zeuren' of 'Ga maar weer werken') de hulp die ze nodig hadden. Gerichte revalidatie, een luisterend oor, begrip. Dat motiveert hen om zich in te zetten als ervaringsdeskundigen van het Informatie- en Adviespunt Hersenletsel Zuidoost-Brabant, gekoppeld aan het NAH Netwerk.

Bij het adviespunt zijn negentien zorginstellingen en organisaties aangesloten met verschillende deskundigen. Daarnaast is een grote rol weggelegd voor ervaringsdeskundigen, want die weten wat een patiënt en diens omgeving meemaken.

NAH-meldpunt: telefoonnummer 088-6330999. E-mail: informatie@nahzobrabant.nl. Website: www.nahzobrabant.nl

Lees het hele verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.