Volledig scherm
© ANP

Penaltydrama bij PSV: 'het lijkt makkelijk, daarom is het zo moeilijk'

PSV staat na de gemiste penalty van Davy Pröpper tegen FK Rostov op twaalf missers uit de laatste negentien pogingen vanaf de stip. Moet trainer Phillip Cocu zich zorgen maken?

‘De penalty lijkt makkelijk, daarom is ie zo moeilijk’, zei Johan Cruijff ooit. Daar kan nu ook Davy Pröpper over meepraten. Hij voegde woensdag een nieuw hoofdstuk toe aan het penaltydrama van PSV. Na de gemiste strafschop tegen FK Rostov staat de teller op twaalf missers uit de laatste negentien strafschoppen, een bizarre statistiek.

Toch moet PSV-coach Phillip Cocu zich vooral niet druk maken, vindt voormalig voetbaljournalist Henri van der Steen. Hij schreef het boek Penalty! over het penaltytrauma van Oranje in strafschoppenseries op grote toernooien. „Zulke dingen gebeuren nou eenmaal, je moet er niet teveel achter zoeken. Voetbal is zo gecompliceerd en als je gaat zoeken, vind je altijd wel iets”, zegt Van der Steen. Van de gemiste strafschoppen werd het merendeel laag of halfhoog ingeschoten, ook werd twee keer de lat geraakt. De enige hoog ingeschoten strafschop die raak ging, was van Luuk de Jong tegen Willem II. „Om de bal hoog en geplaatst in het doel te schieten, moet je een goede traptechniek hebben. De bal laag of halfhoog inschieten, is een stuk makkelijker”, zegt Van der Steen.

Lees alles in het ED van vrijdag of in de digitale krant.