Volledig scherm
© Bert Jansen

'Petten' blijft nodig, ook na vinding ASML

VELDHOVEN – Het bedrijf NRG, exploitant van de kernreactor in Petten, is positief over de uitvinding van ASML, dat met laser medische isotopen heeft kunnen produceren. NRG maakt die isotopen tot nog toe met zijn kernreactor. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat geplande investeringen in een nieuwe kernreactor wel nodig blijven. "Productie in reactoren is op dit moment de enige bewezen technologie die molybdeen-99 kan produceren van de juiste kwaliteit en met voldoende volume om te voorzien in de grote vraag.

Daarnaast vraagt de behandeling van kankerpatiënten ook om andere medische isotopen zoals holmium, xenon, lutetium en iridium. Die zijn nodig om naast het stellen van diagnoses ook daadwerkelijk behandeling te doen."

Het bedrijf zegt verder vanaf de start bij het project van ASML betrokken te zijn geweest. 'De expertise van NRG was van cruciaal belang als het gaat om de beoordeling van de haalbaarheid', aldus het bedrijf.

Ingenieurs van ASML waren op zoek naar een manier om licht voor zijn nieuwste chipmachine te produceren met een speciale, krachtige elektronenlaser. Bij toeval ontdekten ze dat met die laser ook het radioactieve medische isotoop molybdeen-99 te maken is. Dit materiaal wordt in ziekenhuizen gebruikt voor onder meer het in beeld brengen van uitzaaiingen van kanker. Het wordt nu nog gemaakt op vier plekken in de wereld, waaronder de kernreactor van NRG in Petten.

NRG zegt dat onderzoek naar nieuwe productietechnologieën een belangrijk onderdeel is van het werk van het bedrijf. Het zegt dat dergelijke ontwikkelingen echter nog jaren kunnen duren.