Volledig scherm
Het voltallige Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

Philharmonie hoeft niet te kiezen voor Eindhoven of Maastricht

EINDHOVEN - Het wordt niet óf Eindhoven óf Maastricht; de minister van cultuur heeft dinsdag bekendgemaakt dat Philharmonie Zuidnederland niet hoeft te kiezen voor één standplaats.

Eerder dit jaar had de Raad voor Cultuur aan minister Jet Bussemaker geadviseerd het orkest te laten kiezen tussen Eindhoven of Maastricht. Dat zou de kwaliteit van het gezelschap ten goede komen. De Philharmonie is voortgekomen uit een fusie tussen Het Brabants Orkest (gevestigd in Eindhoven) en het Limburg Symfonie Orkest (standplaats Maastricht).

Plan
Bussemaker heeft in een brief die zij dinsdag aan het orkest heeft gestuurd, duidelijk gemaakt dat het gezelschap met een plan moet komen waarin duidelijk wordt hoe de Philharmonie ‘binnen de komende subsidieperiode via volledige integratie van twee orkestkernen tot één orkest te komen’. Onderdeel van het plan moet ook zijn ‘een strategie ten aanzien van de geografische vestiging (standplaats) van het orkest die rekening houdt met zowel artistieke als bedrijfsmatige en regionale overwegingen’, zo valt te lezen.
Intendant Stefan Rosu begrijpt de brief zo dat het gezelschap niet meer hoeft te kiezen tussen de twee steden: „Nee, er moet sprake zijn van volledige integratie van de twee orkesten. Standplaatsen zijn niet meer aan de orde en daar ben ik heel blij mee.”

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant