Volledig scherm
Het voltallige Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

'Philharmonie zuidnederland hoort in Eindhoven'

EINDHOVEN - Het is logisch dat Philharmonie zuidnederland in Eindhoven gevestigd wordt.

Dat stelt de Eindhovense cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs in reactie op een advies van de Raad voor Cultuur. Philharmonie zuidnederland is nu gevestigd in Eindhoven en Maastricht. De Raad voor Cultuur drong er donderdag in een advies aan de minister op aan dat het orkest een keuze maakt voor één van deze twee steden. "De Philharmonie is echt verankerd in deze stad, omdat ze niet alleen orkest zijn maar ook nog allerlei andere dingen in Eindhoven doen", stelt Schreurs. De wethouder wijst erop dat het orkest in Eindhoven samenwerkt met het Muziekgebouw, 'waar de programmeur heel goed is in het maken van crossovers. Daarom is het logisch om Eindhoven hun vestigingsplaats te laten zijn", aldus Schreurs."

Optimale repetitiemogelijkheden
Directeur Wim Vringer van het Muziekgebouw wijst erop dat Eindhoven 'optimale repetitiemogelijkheden heeft voor een groot symfonisch orkest in een Europese akoestische topzaal. De standplaats van Philharmonie Nederland is van groot belang, ook voor educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Die verbinding is in onze regio als basis aanwezig."

De Limburgse cultuurgedeputeerde Ger Koopmans is niet ingenomen met het advies van de Raad voor Cultuur. Hij gaat proberen minister Jet Bussemaker over te halen het advies niet te volgen. De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels houdt zich nog op de vlakte. Zijn woordvoerder meldt dat hij eerst aan tafel gaat met betrokken partijen vooraleer te reageren.