Volledig scherm
Het voltallige Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

Philharmonie zuidnederland moet kiezen voor Maastricht of Eindhoven

EINDHOVEN - De philharmonie zuidnederland moet zich binnen drie jaar vestigen in óf Eindhoven óf Maastricht. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies dat donderdag is aangeboden aan cultuurminister Jet Bussemaker.

Wordt het Eindhoven of Maastricht? Of misschien wel Weert – ergens veilig in het midden?

Hoe dan ook: philharmonie zuidnederland moet binnen drie jaar werkelijk één orkest worden en gevestigd zijn in één standplaats, in plaats Eindhoven én Maastricht zoals nu nog het geval is. Dat schrijft de Raad voor Cultuur (RvC) in een advies dat vandaag aan minister Jet Bussemaker is aangeboden.

Het muziekgezelschap is in 2012 ontstaan uit een fusie van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest, maar heeft sindsdien feitelijk gewerkt als een organisatie met twee kernen: "De voorbije periode heeft het gezelschap gefungeerd als twee orkesten met een significant niveauverschil tussen de kernen uit Eindhoven en Maastricht. Wanneer er sprake was van projecten met beide orkestkernen op het podium, kenden die concerten een beduidend hoger uitvoeringsniveau", zo schrijft de Raad.

Lees vrijdag alles in het ED of in de digitale krant.