Volledig scherm
Phillip Cocu. © Joep Leenen/Pro Shots

Philip Cocu: Samen ambitie hebben in Europa, play-offs niet per se verkeerd

EINDHOVEN - Trainer Phillip Cocu van PSV reageerde vrijdag op de situatie van Nederlandse clubs in Europees verband. Heracles vloog uit het toernooi om de Europa League, AZ ging wel door en ook Ajax kwam een ronde verder in de Champions League-voorronde.

"We moeten blij zijn dat Ajax heeft gewonnen en ik hoop dat AZ het ook gaat redden. Hoe meer wedstrijden we met Nederlandse teams in Europees verband spelen, hoe meer punten er te vergaren zijn. Laten we de ambitie hebben om op zijn minst onze huidige positie te handhaven, maar in de toekomst ook weer te stijgen."

Cocu is over de play-offs voor de nummer vijf tot en met acht in de eredivisie niet per se negatief. De afgelopen twee seizoenen bereikte de winnaar daarvan vrijwel niets in Europa. Mede daardoor staat de vaste Champions League-plaats van de eredivisiekampioen zwaar onder druk. "Ik denk dat die play-offs een prima weg kunnen zijn. Wat wel blijkt, is dat een club die relatief succesvol is in een seizoen, met de nodige wijzigingen aan het nieuwe seizoen begint. Spelers verkassen omdat ze successen hebben geboekt. De club is dan nog niet op oorlogssterkte, zoals het jaar ervoor. Het is moeilijk om daarop te anticiperen en dat kan een factor zijn waarom het nu niet is gelukt. Zonde, want Heracles was er dicht bij."