Volledig scherm

Philips bouwt aan nieuwe MRI-technologie bij Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam

EINDHOVEN - Na het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, het Amerikaanse MD Anderson is het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam de derde locatie waar wordt gebouwd aan een nieuw radiotherapiesysteem gecombineerd met het beeldvormende systeem MRI. Dat hebben Philips en het Zweedse Elekta maandag aangekondigd.

Met het zogeheten High Field MRI-geleid radiotherapiesysteem kunnen specialisten tijdens een bestraling tumoren en omliggend weefsel met een betere beeldkwaliteit waarnemen waardoor zij zaken eerder en beter kunnen inschatten en de behandeling direct kunnen aanpassen als dat nodig is.

Belangrijke mijlpaal
Het High Field MRI-geleid radiotherapiesysteem wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de behandeling. Het initiatief hiervoor is genomen door een consortium van bedrijven en instellingen. De technische kant komt voor rekening van Philips (MRI-systeem) en Elekta (bestralingsapparatauur). Aan de medische kant zijn het UMC, het University of Texas MD Anderson Cancer Center Houston, het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek, het Sunnybrook Health Sciences Centre Toronto en het Froedtert & Medical College of Wisconsin Cancer Center Milwaukee vertegenwoordigd.

Aan het einde van 2016 zullen alle betrokken kankercentra die in het consortium participeren de nieuwe technologie hebben geïnstalleerd, zo wordt beloofd.

Onzekerheidsmarges
Doel van de samenwerking is een behandelplatform op poten zetten waarop bestralingstherapie (Elekta) en medische beeldvorming van magnetische resonantie (MRI van Philips) samengaan. Nu is het zo dat het gebied in het lichaam dat wordt bestraald niet tegelijkertijd kan worden bekeken. De nieuwe technologie, die nog in de testfase verkeert, maakt het mogelijk dat tijdens de bestraling het te bestralen gebied of orgaan door specialisten kan worden bekeken. Doordat organen in het lichaam bewegen is daardoor de kans dat onschuldig weefsel beschadigd raakt veel kleiner. In de huidige methode worden om beschadigingen te voorkomen onzekerheidsmarges ingebouwd.