Volledig scherm
Hoofdkantoor Philips in Amsterdam. © Philips

Philips Healthtech zet groei door maar ziet ook risico's

EINDHOVEN – Philips Healthtech zit in een periode van groei. De vijf procent vergelijkbare groei van het eerste kwartaal werd in het tweede kwartaal doorgezet.

Toch was de omzet van Philips als geheel iets lager: 5,86 miljard euro, tegen 5,97 miljard een jaar eerder. Dat is inclusief de vorige week al gerapporteerde omzet van Philips Lighting, dat in mei aan de beurs werd genoteerd, maar nog steeds in meerderheid in handen van Philips is. De nettowinst bedroeg 431 miljoen euro. Veel meer dan de 274 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit jaar kwam er 144 miljoen extra winst bij dankzij een schadevergoeding van Funai na de mislukte verkoop in 2013 van de divisie Lifestyle Entertainment.

Risico's
Topman Frans van Houten ziet de groei ook in de rest van het jaar doorzetten, zegt hij. "Maar we zijn wel bezorgd over toegenomen risico's omdat een aantal markten schommelingen laten zien. De orderintake van onze machines zakte 1 procent, maar in de rest van het jaar verwachten we weer een goede groei."

De bruto winst nam ook toe van 8,4 procent vorig jaar naar 9,3 procent van de omzet in het afgelopen kwartaal. Deze gezondere positie was volgens Van Houten grotendeels te danken aan de resultaten van het al lang lopende Accelerate! reorganisatieprogramma dat de efficiëntie van het bedrijf moet verbeteren.

Groeimotor
De groeimotor van Philips was vooral de divisie Personal Health (persoonlijke gezondheid) die een vergelijkbare groei van 9 procent doormaakte en een omzet van 1,66 miljard euro maakte. De omzet in de tweede grote divisie, Diagnosis & Treatment (ziekenhuisapparatuur) steeg 1 procent naar 1,60 miljard euro.