Volledig scherm
Philips Hue.

Philips Lighting breidt Hue-familie verder uit

EINDHOVEN - De mogelijkheden met de succesvolle Hue-verlichting voor thuis worden verder uitgebreid. Philips Lighting presenteert die donderdag op IFA, 's werelds grootste beurs voor consumentenelektronica in Berlijn Het gaat onder meer verlichting die je in huis 'volgt', naar je luistert en je ondersteunt tijdens dagelijkse routineklussen. Dat heeft Philips Lighting maandag bekendgemaakt.

Verlichting die reageert op je fysieke aanwezigheid komt steeds dichterbij door de bewegingssensor die Philips heeft ontwikkeld voor zijn slimme Hue-lampen. De lampen kunnen automatisch worden aangezet als iemand een ruimte binnenloopt. De sensor moet ervoor zorgen dat de lampen minder energie verbruiken.

In de bewegingssensor zit een klein kastje dat kijkt of een ruimte licht genoeg is, voordat de lampen worden ingeschakeld. De sensor zorgt veel veel licht als je met je handen vol 's avonds een ruimte betreedt, en gedimd licht als je 's nachts een bezoek aan het toilet brengt.

De sensor is draadloos en werkt op batterijen. Via de app van Philips Hue wordt hij gekoppeld aan één of meerdere lampen. Tot twaalf sensoren kunnen aan het moederstation worden gekoppeld zodat de hele woning is aangesloten. De sensor gaat 39,95 euro kosten, en komt in oktober in de verkoop.

De mondiale marktleider in verlichting heeft ook de lampen, witte, groene en blauwe, verbeterd. Het gaat onder meer om uitbreiding van witte lichttinten: verlichting om te ontspannen, of een andere tint voor die laatste controle voor de spiegel voorafgaand aan een avondje uit. Ook deze nieuwe lampen komen in oktober in de winkels.