Volledig scherm
© Philips

Philips maakt werk van digitale pathologie: overname en samenwerking

EINDHOVEN - Philips zet belangrijke stappen voor nu en in de toekomst om zijn positie in de digitale pathologie te versterken. Het concern heeft dinsdag een nieuwe overname en een nieuwe samenwerking in dit medisch specialisme bekendgemaakt.

Philips koopt het Noord-Ierse bedrijf PathXL dat is gespecialiseerd in de beeldanalyse, ondersteunende software en educatieve hulpmiddelen in de digitale pathologie. De kennis en kunde van dit in 2004 opgerichte bedrijf met het hoofdkantoor in Belfast moet de bij Philips beschikbare expertise rond de ziekteleer dat ongeregeldheden in weefselcellen opspoort verder aanvullen.

Financiële details rond de overname maakt Philips niet bekend. PathXL telt ongeveer 30 medewerkers en houdt kantoor in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Distributeurs van het nog opstartende bedrijf zijn actief in 3 continenten.

Software
Daarnaast kondigt Philips een samenwerking aan met het Deense Visiopharm dat software, algoritmen, ontwikkelt waarmee pathologen op objectieve wijze tumorweefsel voor borstkanker kunnen analyseren en interpreteren. Philips mag deze software vooralsnog alleen in Europa toepassen. "Een mooi voorbeeld waarmee we ons portfolio voor patiëntenzorg versterken", licht een woordvoerder toe.

De overname van PathXL is er vooral een voor de toekomst. Deze software vooral voor betere beeldanalyse mag vooralsnog alleen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Philips gaat deze algoritmen doorontwikkelen zodat het systeem ook beschikbaar komt voor de patiëntenzorg.

Digitale pathologie is vooralsnog een opstartende activiteit binnen Philips waarmee het concern in 2008 is gestart. Het specialisme is een snelgroeiende discipline in de gezondheidszorg waarvan veel wordt verwacht.

Lees woensdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.