Volledig scherm

Philips presenteert nieuwe software voor onderzoek naar leverkanker

EINDHOVEN – Philips presenteert zaterdag 10 september op een vakbeurs in Barcelona een verbeterde versie van een gps-navigatiesysteem waarmee artsen een via de lies ingebrachte katheter naar een levertumor kunnen leiden. Dat maakt Philips vrijdagmorgen bekend. Dit systeem heet OncoSuite.

De beeldkwaliteit van het systeem is verbeterd waardoor artsen steeds minder op gevoel en ervaring hoeven te doen. Bijvoorbeeld zogeheten 'kraaltjes' zijn nu wel op het röntgenapparaat waar te nemen waarmee bloedvaten die de tumoren voeden zogenaamd kunnen worden uitgehongerd waardoor deze afsterven.

"OncoSuite kan worden gebruikt bij verschillende vormen van kanker, waaronder aan de nieren, botten en longen, maar de oplossing en de handvatten zijn geoptimaliseerd voor de behandeling van patiënten met leverkanker", stelt afdelingshoofd radiologie Jeff Geschwind van Yale School of Medicine.

Driedimensionaal in beeld
OncoSuite brengt de tweedimensionale röntgenbeelden driedimensionaal in beeld. Daarmee wordt in beeld gebracht wat een arts ook met eigen ogen zou kunnen zien.

Het grote voordeel van een zogeheten minimaal invasieve ingreep is dat de behandeling plaatsvindt via een snee in de lies waarin de katheter wordt ingebracht, en dat daardoor de omgeving van de lever niet open hoeft te worden gesneden voordat tot de behandeling kan worden overgegaan.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

Volledig scherm