Volledig scherm
© Menno Boon

Philips produceert op 's werelds slimste vierkante kilometer in Eindhoven

EINDHOVEN – In het Mekka van onderzoek en ontwikkeling, de High Tech Campus in Eindhoven, vindt ook productie plaats. Door Philips, in een van de oudste gebouwen op het terrein.

 In een gebouw dat nog niet is gerenoveerd, huist Philips Handheld Diagnostics. Het opstartende bedrijf is een veelbelovend onderdeel van het nieuwe Philips dat zich heeft toegelegd op de gezondheidstechnologie. Het bedrijfsonderdeel valt onder de businessgroup Emerging Businesses, 'opstartende activiteiten', dat onder Philips-bestuurder Jeroen Tas sorteert.

Wegwerpcartridge
Handheld Diagnostics is tien jaar bezig met onderzoek naar en ontwikkeling van een wegwerpcartridge met nanotechnologie die in een draagbaar bloedtestapparaat gaat. Philips heeft die Minicare I-20 onlangs gepresenteerd. De verkoop is inmiddels opgestart.

Troponinetest
Het apparaat voert met behulp van een druppel bloed een troponinetest uit. Daarmee wordt aan de hand van het eiwitgehalte in het bloed vastgesteld of hartcellen zijn beschadigd door te weinig zuurstoftoevoer. En dat allemaal binnen tien minuten. Tot nu toe wordt bloed van een patiënt met pijn in de borststreek in het laboratorium onderzocht. Na ongeveer een uur kan eventuele hartschade worden bepaald.

Groei
Handheld groeit als kool. "Dagelijks nemen we mensen aan", vertelt Nick van de Wouw, hoofd productie. 8 jaar geleden was hij de 12e werknemer. Nu telt het Philips- onderdeel 180 personeelsleden, waarvan er 40 direct zijn betrokken bij de productie van de wegwerpcartridge.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant