Volledig scherm
© RGB Stock

Philips slaat handen ineen met Yale rond kankeronderzoek

EINDHOVEN – Philips stationeert klinische wetenschappers meerjarig bij de prestigieuze Yale School of Medicine in de Verenigde Staten om vooruitgang te boeken in de interventionele oncologie. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Het nieuwe onderzoeksprogramma wordt geleid door professor Jeff Geschwind, hoofd Radiologie en Biomedische Beeldvorming bij de medicijnenfaculteit van Yale. Hij is een pionier op zijn vakgebied.  De studie moet nieuwe concepten en inzichten opleveren in beeldgestuurde therapieën, maar ook in diagnostiek en informatica. Beeldvorming is belangrijk in de strijd tegen kanker omdat daarmee onder meer tumoren verfijnder kunnen worden gelokaliseerd en vervolgens behandeld.

Uitdaging
Geschwind: "De grootste uitdaging waarvoor we staan is de effectiviteit van de behandeling voorspellen. Samen met Philips willen we de minimale invasieve behandeling herdefiniëren en standardiseren om betere en meer voorspelbare uitkomsten te krijgen. Daarmee willen we uiteindelijk de patiëntenzorg kunnen verbeteren." Leverkanker, een van de meest fatale vormen van kanker, zal tijdens de samenwerking een van de aandachtsgebieden zijn. Een minderheid van de patiënten met deze vorm van kanker kan worden geopereerd. En de effectiviteit van chemotherapie is beperkt.

Bij een alternatieve techniek die betere resultaten laat zien, wordt met behulp van een katheter de bloedtoevoer naar de tumor gestopt waardoor die tumor afsterft. Ook deze behandeling maakt deel uit van de samenwerking tussen Philips en Yale.