Volledig scherm
© Stock.xchnge

Piek van tekenbeten verwacht in juli

EINDHOVEN - Naar verwachting zetten zo'n 400.000 teken hun tanden in juli in mensenvlees. Op een totaal van 1,3 miljoen beten per jaar maakt dat juli tot grootste risicomaand. Dat meldt Tekenradar.nl, een samenwerking van Wageningen University en het RIVM.

Vooral het warme weer in de zomer is ideaal voor de beestjes.

Vochtigheid
Terwijl in mei door de hoge temperatuur ook relatief veel beten werden gemeld, lag het aantal in juni door de vele regen iets lager dan verwacht, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. "Teken vinden vochtigheid lekker, maar mensen gaan dan minder graag naar buiten."

Uit 30.000 meldingen van tekenbeten op Tekenradar.nl tussen 2012 en 2016 blijkt dat twaalf procent van de meldingen uit Noord-Brabant komt. Daarmee lijkt de provincie een van de minder risicovolle plekken van het land: zeventien procent minder kans gebeten te worden dan het landelijk gemiddelde. In Drenthe is de kans op een beet drie keer zo groot als het landelijk gemiddelde.

Gastheren
Door de zachte winter is er aan teken geen gebrek, legt bioloog Van Vliet uit. "We hadden een extreem zachte winter. Daardoor hebben veel gastheren zoals muizen en vogels het overleefd." Hij merkt dat mensen zichzelf onvoldoende controleren na in de natuur te zijn geweest. "Teken zijn kleiner dan je denkt. Maar het is heel simpel te checken."

Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Tot drie maanden na de beet kan op de huid een rode vlek of ring ontstaan. Ook andere klachten zoals koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet kunnen wijzen op de ziekte van Lyme.