Volledig scherm
Piet Hein Eek op een van zijn IKEA-ontwerpen die binnenkort te koop zijn. © Remko de Waal

Piet Hein Eek: Ik werd knettergek van alle voorschriften van Ikea

EINDHOVEN - Piet Hein Eek (49) uit Eindhoven ontwierp een collectie voor de Zweedse meubelmultinational. Dat was even wennen. "Alsof het mij uitmaakt dat iemand zijn pink breekt!"

De roze limited edition-vaas van voorganger Hella Jongerius blijkt nog steeds gewilde handelswaar op Marktplaats. En nu presenteert designer Piet Hein Eek zijn Ikea-collectie in beperkte oplage: een rotan ligbed (109 euro), een stoel (79 euro) en diverse manden (tot 35 euro). Tijdens de lancering van de nieuwe catalogus van de woongigant, 328 pagina's die vanaf deze week bij 6,2 miljoen huishoudens op de mat ploft, showde de Eindhovenaar zijn paradepaardjes. En hij meldde dat ontwerpen voor Ikea aanvoelt als spitsroeden lopen.

Stapelbaarheid
Want waar Mister Sloophout in zijn eigen bedrijf zijn goddelijke gang kan gaan, moest hij nu met 'een miljoen' regeltjes rekening houden. "Uiteindelijk is het gelukt een ambachtelijke uitstraling te creëren door materiaal van een fijnere structuur te gebruiken. Daar ging wel wat aan vooraf. Ik wilde de rotanmeubelen voorzien van stalen buizen. Dat mocht niet vanwege de stapelbaarheid.

Knettergek
"Mijn oorspronkelijke stoel werd afgekeurd omdat er een millimeter ruimte onder het frame zat. En ja, dan kan iemand zijn vinger eronder steken. Alsof het mij uitmaakt dat iemand zijn pink breekt! Maar hetzelfde gold voor hout met knoesten voor mijn volgende collectie: te gevaarlijk. Daarnaast paste het bed eerst niet in de verpakking. Ik werd knettergek van alle voorschriften."

Bizarre aantallen
Toch snapt de Eindhovenaar, 'ik bedacht de stoel binnen 5 minuten', de voorzorg van de Zweden. Uit eigen fabriek tovert hij een paar stuks van een bepaalde tafel of bank, vanaf maart verkoopt Ikea van Amsterdam tot Seoul minstens 40.000 exemplaren van elk rotan Eek-ontwerp. Later volgen ook nog keramieken vazen, bestek en vurenhouten stoelen in massaproductie. "Met zulke bizarre aantallen loopt het dan ook mis als de kans bestaat dat er iets fout kan gaan."

Geen waardeverlies
Wat opvalt aan zijn Ikea-design is dat hij ver weg is gebleven bij zijn creaties van sloophout die voor duizenden euro's over de toonbank gaan. Bezitters daarvan hoeven dan ook geen waardeverlies te vrezen. Eek: "Wij besteden zoveel aandacht aan elk plankje. Dat kan niet goedkoop geproduceerd worden. Dan gaat het er ruk uitzien, lelijke namaak."

Ikea-gevoel
Qua smaak heeft hij zelf wat minder met de woonketen. Hij lust de gehaktballetjes niet en in zijn huis overheersen eigen ontwerp en vintage meubelen. Eek: "Ik heb wat accessoires: messen en pannen. Maar ik ben wel opgegroeid in een kinderkamer met Billy's. Dus ik ken het Ikea-gevoel.'' De Zweden rekenen daarop en denken dat de naam Eek eenzelfde run ontketent als hun laatste limited edition: het keramieken servies Vigtigt was binnen drie dagen uitverkocht. Verder hopen zij op een Eek-effect omdat ze denken dat koopjesjagers hem net als Jongerius zien: als aantrekkelijke handelswaar op Marktplaats.