Volledig scherm
Meerhoven heeft veel last van parkeeroverlast door toeristen die vanaf Eindhoven Airport vliegen. Ook cabinepersoneel pakt regelmatig de bus vanuit de woonwijk. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Piloten en stewardessen parkeren auto in Meerhoven

EINDHOVEN - Naast reizigers zorgt ook cabinepersoneel van Eindhoven Airport voor parkeeroverlast in de Eindhovense wijk Meerhoven. De piloten, stewards en stewardessen zouden zo veel geld kwijt zijn aan parkeren, dat ze liever het laatste stuk van hun route met de bus afleggen.

Dit tot grote ergernis van de wijkbewoners. Zij kampen al lange tijd met de overlast van wildparkeerders. Tot nu toe werd gedacht dat het vooral ging om passagiers van Eindhoven Airport. Maar bewoners signaleren steeds vaker cabinepersoneel dat de auto in de wijk parkeert om vervolgens met buslijn 401 verder te reizen.

Parkeerpas
Eindhoven Airport zegt hier niet van op de hoogte te zijn. Parkeren in de wijk zou niet nodig zijn, omdat er 'voldoende parkeerplaatsen op de luchthaven zijn voor passagiers en overige gebruikers', aldus een woordvoerder. De gemeente Eindhoven laat een ander geluid horen. Een woordvoerder van wethouder Jannie Visscher (Verkeer) meldt dat inderdaad geklaagd wordt over parkerend cabinepersoneel. Zowel door bewoners van Meerhoven als in gebieden rond de Bredalaan. Onduidelijk is hoeveel klachten er zijn binnengekomen, omdat 'deze klachten niet apart bij de gemeente zijn geregistreerd'.

Een mogelijke reden voor het wildparkeren is dat het personeel hoge kosten zou moeten maken voor parkeren op de luchthaven. Onduidelijk is in hoeverre zij deze vergoed krijgen van hun werkgever. Luchtvaartmaatschappij Transavia zegt dat al haar personeelsleden een parkeerpas voor Eindhoven Airport krijgen, maar ze moeten deze wel zelf aanschaffen. Ryanair verklaart dat zij 'haar personeel zelf geen kosten in rekening brengt voor het parkeren', maar wil niet reageren op de vraag of zij dan wel (gedeeltelijk) de parkeerkosten van medewerkers vergoedt. Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group, de officieuze vakbond voor Ryanair-piloten, gaat ervan uit dat parkeerkosten 'voor honderd procent betaald moeten worden door de personeelsleden zelf'.

Lees het complete verhaal in het ED van zaterdag, via de digitale krant.