Volledig scherm
Archieffoto Irene Wouters

Plastic tas massaal verbannen uit Eindhovense winkelstraten (poll)

EINDHOVEN - Op de Demer in Eindhoven is het duidelijk te zien. Het aantal plastic tassen dat het publiek door de Eindhovense winkelstraat zeult, is de afgelopen maanden flink afgenomen.

Dat merken winkeliers: Eindhovense middenstanders die zich aan de regels houden en geld vragen voor een plastic tas geven vele tientallen procenten minder tassen weg. Niet alle winkels in Eindhoven houden zich aan de nieuwe wet, sommige ondernemers vinden het allemaal niet klantvriendelijk.

Sinds 1 januari geldt er een verbod op het gratis weggeven van plastic tassen, om zo het aantal milieuvervuilende tasjes terug te dringen. Bij de Bijenkorf is de vraag naar plastic tasjes sindsdien met negentig procent afgenomen. Nu betalen klanten nog tien cent voor een tasje. Volgens een woordvoerder komt er volgend jaar een gratis papieren tas. Andere winkelketens zijn al overgestapt naar papieren tassen.

Een Eindhovense schoenenverkoper die liever anoniem blijft omdat hij zich niet aan de wet wil houden: "Het is typisch Nederland. Ik heb in oktober nog 40.000 nieuwe plastic tassen aangeschaft. Hoe de nieuwe regels er uit kwamen te zien was toen nog niet duidelijk. En nu zou ik mensen die hier 300, 400 euro uitgeven, nog tien cent moeten vragen om een tasje. Dat is klantonvriendelijkheid die een kleine detaillist zich niet kan veroorloven." En dus geeft hij zijn plastic tassen in de binnenstad gratis weg.

Lees maandag meer in het ED, of via de digitale krant.