Volledig scherm
© Menno Boon

Politie in regio maakt zich schuldig aan etnisch profileren

EINDHOVEN - Een groot deel van de politiemensen in Oost-Brabant maakt zich schuldig aan etnisch profileren: ze controleren gekleurde mensen vaker dan blanke Nederlanders. Dat meldt actualiteitenprogramma Brandpunt dinsdagavond.

De omroep baseert zich op een intern politierapport dat ze door een beroep op de Wet Openbaar Bestuur op de kop heeft getikt.

Brandpunt besteedt dinsdagavond aandacht aan etnisch profileren door agenten. Volgens Amnesty International is etnisch profileren een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten. Een op de vijf agenten in de regio erkent regelmatig, vaak of altijd mensen aan te spreken omdat ze allochtoon zijn. Van de ondervraagde agenten geeft 41 procent toe af en toe etnisch te profileren. Een kleine minderheid van 14 procent zegt nooit op basis van etniciteit mensen te controleren.

Twee op de drie agenten van de eenheid Oost-Brabant vindt, zo meldt Brandpunt, dat etniciteit een rol mag spelen bij het aanhouden van mensen. Het onderzoek is gehouden door de eenheid onder ruim 500 agenten.

Het programma wordt om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2.