Volledig scherm
Selçuk Öztürk. © Kees Martens/fotomeulenhof

Politieke partij DENK ook van start in Eindhoven; voorzitter haalt uit naar PvdA-wethouder Torunoglu

EINDHOVEN - De landelijke politieke partij DENK wil begin 2018 zeker meedoen met de raadsverkiezingen in Eindhoven, en mogelijk ook in Helmond. DENK zal de beloftes waarmaken die PvdA niet nakomt, zo claimt de partij. "Want de Eindhovense PvdA-wethouder Yasin Torunoglu heeft veel mensen teleurgesteld", zegt DENK-voorzitter en Kamerlid Selçuk Öztürk.

Volgens Öztürk heeft de PvdA bij de laatste verkiezingen enorm veel stemmen getrokken van mensen van migrantenafkomst, door de van oorsprong Turkse Torunoglu als lijsttrekker in te zetten. "Hij heeft in de verkiezingscampagne moskeeën en culturele centra bezocht om steun te krijgen. Maar nu klinkt er in de stad heel veel kritiek op Torunoglu. Als mensen bij hem aankloppen met een vraag of probleem, dan zegt hij dat het om iets gaat dat niet zijn portefeuille is. Dat is wat de PvdA doet in het hele land. Ze gebruiken die mensen, en vervolgens lijken ze zich ervoor te schamen om voor hen op te komen."

Achterban
Als hij op de foto gaat bij het Eindhovense station, zet Öztürk zijn tas even weg naast het standbeeld van Anton Philips. "Als ze maar niet denken dat er een bom in zit." Het grapje raakt aan het klimaat dat Öztürk in Nederland heeft zien ontstaan, waarbij mensen met een baard of kleurtje al snel verdacht zijn en er nooit vanzelf bijhoren. Die 'verrechtsing en verruwing', daar wil hij wat aan doen. "We willen mensen die zich nu niet gehoord voelen, een stem geven. Ook in Eindhoven. Met 3.500 leden zijn we de snelst groeiende partij. Wie onze achterban vormen? Twintig tot dertig procent is oerhollands, want dat bedoel je toch? En de rest bestaat uit verschillende nationaliteiten."

Groep samenstellen
In Eindhoven zijn leden met DENK-afdelingscoördinator Ali Tsouli bezig een zo divers mogelijke lokale groep samen te stellen, Helmond is nog niet zo ver. "We praten ook met Eindhovense raadsleden en oud-raadsleden, of ze zich willen aansluiten. Nee, ik noem geen namen."

Öztürk werd geboren in Turkije en groeide op in Roermond, waar hij vijftien jaar PvdA-raadslid was en waar hij nog steeds woont. Eind 2014, toen Öztürk inmiddels Kamerlid was, kwam het tot een breuk. Samen met Tunahan Kuzu vertrok hij uit de PvdA-fractie en richtte DENK op. "De PvdA is van koers veranderd. De partij wil stemmen terugwinnen van de PVV. En dus zijn ze bang geworden om op te komen voor muticulturele issues."