Volledig scherm
Het Van Abbemuseum in Eindhoven. © Menno Boon

Portier Van Abbe Museum vecht ontslag aan via bestuursrechter

EINDHOVEN - Natuurlijk was er sprake van plichtsverzuim, erkende de portier van het Eindhovense Van Abbe Museum. Maar de straf die daarop stond, ontslag op staande voet, vond hij veel en veel te zwaar. En daarom vecht hij die nu via de bestuursrechter aan.

"Dat het na een dienstverband van meer dan elf jaar zo moest aflopen, dat snap ik nog steeds echt niet," kwam er dinsdagochtend voor de Bossche bestuursrechter wat bedremmeld uit. De man was eind vorige zomer tijdens een bereikbaarheidsdienst - voor het geval er sprake was van calamiteiten – toch de stad uitgegaan: hij had met een van zijn collega's afgesproken dat die hem zou waarnemen als er wat zou gebeuren dat hij niet telefonisch kon afhandelen. Natuurlijk ging het alarm toen af. Maar hij had de kwestie - loos alarm, zo bleek - van afstand naar tevredenheid kunnen oplossen. Het management van het Van Abbe Museum dacht daar wat anders over: de portier had zich niet aan de regels en protocollen gehouden. En die waren kort tevoren flink aangescherpt. Daar waren alle portiers en bewakers van het Eindhovense museum voor moderne kunst ook schriftelijk van op de hoogte gesteld.

Diefstal
Aanleiding daarvoor was een diefstal van 8500 euro uit de kluis van het Van Abbe. Hoe die diefstal had plaatsgevonden, was niet duidelijk. Maar het had er wel alle schijn van die had plaatsgevonden terwijl deze portier dienst had, zo betoogde het hoofd facilitaire zaken het Van Abbe gisteren voor de rechtbank, zonder dat de man zelf daarvan verdacht werd. Daarom had juist híj ook moeten weten dat hij zich strikt aan de regels moest houden. En juist daarom ook is zijn plichtsverzuim bestraft met de zwaarste straf die er voorhanden is: ontslag. Bestuursrechter. mr. Y Klerk toonde zich overigens zeer kritisch over de ontslagprocedure die de gemeente Eindhoven gevolgd heeft. "Nergens is duidelijk of duidelijk vastgelegd wie het besluit tot ontslag genomen heeft en wie het ontslag ondertekend heeft", aldus Klerk. "Het zou het college kunnen zijn, de wethouder of de gemeentesecretaris." Het blijkt de adjunct-gemeentesecretaris te zijn geweest, in opdracht van wethouder Mary-Ann Schreurs (D66). "Daar zullen we in onze uitspraak nog wel wat over zeggen", aldus Klerk. Die uitspraak volgt binnen zes weken.