Volledig scherm
Psychiater Roelof Kleppe © Irene Wouters

Proef in Zuidoost-Brabant om aantal zelfmoorden terug te dringen

REGIO - In Zuidoost-Brabant start woensdag een proef om het aantal zelfmoorden te laten dalen. Dat maakt initiatiefnemer 113Online bekend.

In zeven regio's in Nederland wordt de proef gestart. 

Supranet
De proef is gebaseerd op succesvolle voorbeelden uit het buitenland, waar het aantal suïcidegevallen daalde met 32 procent. Er komt een samenwerkingsverband genaamd Supranet (Suïcide Preventie Actienetwerk) waarbij zeven regio's zich hebben aangesloten voor een periode van twee jaar. De bedoeling is dat niet alleen de zorgsector verantwoordelijk is voor preventie van suïcide. Ook familie, GGD, wijk- of buurtteams, sportverenigingen, GGZ-instellingen, scholen, politie en huisartsen werken samen in deze aanpak. Ook wordt ingezet op het trainen van gatekeepers en komt er meer aandacht voor bepaalde groepen, zoals jongeren. De regierol ligt bij de GGD.

De deelnemende regio's Zuidoost-Brabant, Zaanstreek Waterland, Zeeland, Friesland, Den Haag, Haarlem/Zuid Kennemerland en Groningen hebben relatief gezien veel risico-gevallen. Ook gaan er publiciteitscampagnes van start die gericht zijn op mensen die met zelfmoordplannen rondlopen of familie, vrienden en collega's.

In 2014 pleegden 1835 Nederlanders zelfmoord. Zeven jaar eerder waren dat er nog 1353. In de regio Zuidoost-Brabant betrof het 87 respectievelijk 72 personen. Het doel nu is om het aantal van ruim achttienhonderd gevallen per jaar nu in 2030 met achthonderd terug te brengen.

Tonnie van Schijndel
Wat de Helmondse Tonnie van Schijndel op een zonnige maandag 1 augustus deed, daar draait het allemaal om. Ze zag in Mierlo-Hout een vrouw bij de spoorwegovergang zitten. Ze liep erop af en begon een gesprek: ‘Volgens mij bende gij iets van plan’. Ze nam haar mee naar huis, sprak op haar in. Zo voorkwam ze een vrijwel zekere poging tot zelfdoding. Carla Derijck van 113 Online, dat mensen met zelfmoord-gedachten een luisterend oor biedt, vindt het een prachtig voorbeeld van preventie. 

Uiteindelijk gaat het er dus om om meer mensen als Tonnie van Schijndel te bereiken. Mensen die in actie durven te komen op het moment dat het nodig is. „We moeten niet meer in de praat-stand blijven zitten, maar in de doe-stand”, zegt Derijck.

GGD Brabant Zuid-Oost
De GGD Brabant Zuid-Oost is sinds dit jaar bezig om alle hulpverleners beter te laten samenwerken bij de opvang van mensen die denken aan zelfdoding. Kartrekker is psychiater Roelof Kleppe, geneesheer-directeur van de Eindhovense instelling GGzE. Hij wil zelfdoding uit de taboesfeer halen en bespreekbaar maken. Hij is donderdag spreker op een bijeenkomst in Bussum waar het landelijke proefproject wordt afgetrapt.

Kleppe: „Ik ga daar zeggen dat in Nederland tienduizenden mensen rondlopen die denken aan zelfdoding. Velen durven geen hulp te vragen omdat ze zich schamen of denken dat ze voor gek worden verklaard en opgesloten. We moeten dit doorbreken, want met stilzwijgen kom je niet verder.” 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij 113online (telefoonnummer 0900-0113).