Volledig scherm
Theo Duteweerd is optimistisch over de toekomst. foto Jurriaan Balke

Proefboerderij in Sterksel klimt met buitenlandse varkens uit het dal

STERKSEL - Na een moeilijke periode, klimt het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel uit het dal. Vorige week gingen er een aantal nieuwe projecten van start. En volgens manager Theo Duteweerd zitten er nog meer proeven uit binnen- en buitenland in de pijplijn.

Opvallend is dat buitenlandse bedrijven en instellingen de weg naar Sterksel gevonden hebben. Volgens Duteweerd het gevolg van de goede naam van Wageningen University en Research, eigenaar van het VIC. "Een stempel van Wageningen UR op het onderzoeksrapport, betekent een toegevoegde waarde voor dat onderzoek", legt hij uit. "Nederland loopt voorop in innovatie en efficiëntie in de veehouderij. En daarin lopen wij in Sterksel voorop. Dat wordt opgepikt in het buitenland. Want ook daar hebben ze vragen."

Prijsstijgingen
Maar ook de Nederlandse markt lijkt op de weg terug. De varkensprijzen stijgen en er worden toekomstplannen voor een levensvatbare sector gemaakt. Kansen die Duteweerd niet aan zich voorbij kan laten gaan.

Klanten
Toen hij in januari van dit jaar als manager in Sterksel begon, trof Duteweerd een bedrijf in nood aan. De orderportefeuille was nagenoeg leeg en een gapend gat in de begroting dreigde. 'Wageningen' stelde een duidelijke opdracht. Er moesten zwarte cijfers geschreven worden. Duteweerd gooide het roer om en ging met het VIC letterlijk de boer op. Ook sleepte hij de afgelopen maanden op beurzen en congressen klanten binnen.

De manager van de proefboerderij heeft altijd geloofd in de levensvatbaarheid van het VIC. "Het was een eitje, maar ook geen kansloze missie."

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant