Volledig scherm
© Thinkstock

Prognose 2030: Grote steden in Brabant blijven sterk groeien, dorpen vergrijzen (kaart)

EINDHOVEN - Vooral in de vier grootste steden van Nederland en in de grote steden in Brabant en Gelderland wordt een flinke bevolkingsgroei verwacht tot 2030. In de kleinere, perifeer gelegen gemeenten zal het aantal inwoners sterk krimpen. Dat voorspellen het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag in een gezamenlijk rapport.

De bevolking van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht groeit de komende jaren het sterkst. De vier grootste steden van het land krijgen een derde van de totale bevolkingsgroei tot 2030 te verwerken. De bevolking groeit tussen 2015 en 2030 naar verwachting met 950.000 mensen, voor driekwart in de grotere steden met meer dan 100.000 inwoners. Ook buurgemeenten van die steden zien het inwonertal stijgen. De steden groeien daarmee met 15 procent. Volgens de prognose neemt ook het aantal huishoudens toe met circa 700.000. Daarom is in vrijwel het hele land meer woningbouw nodig, schrijven PBL en CBS.

Buitengebieden
Een op de vijf gemeenten telt over vijftien jaar juist minder inwoners. Daarbij gaat het vooral om de buitengebieden. Ook de samenstelling van gemeenten gaat veranderen. Rond de eeuwwisseling telden zowel steden als dorpen circa 15 procent ouderen. In de toekomst is de vergrijzing in steden zo'n 17 procent, terwijl in kleinere gemeenten juist 26 procent ouderen woont. Oorzaak daarvan is vooral dat jongeren de dorpen verlaten en naar de stad trekken.

De twee onderzoeksorganisaties bouwen wel een onzekerheid in de prognoses. ,,Immigratie, economische ontwikkeling en woningbouw zijn moeilijk te voorspellen.''