Volledig scherm
© Gebouw RF op Strijp-R, de voormalige portiersloge van de ingang aan de Koenraadlaan, wordt verbouwd tot negen appartementen en woningen.

Projectleider: 'Strijp-R Eindhoven nu versneld volbouwen'

EINDHOVEN – De bouw in de wijk Strijp-R in Eindhoven wordt versneld de komende jaren. De tweede helft van in totaal 500 woningen wordt gebouwd tot 2020, schat projectleider Ralf Peters van ontwikkelaar/belegger Amvest.

"Vanwege de grote vraag willen we nu vaart maken en Strijp-R zo snel mogelijk afmaken."

Piet Hein Eek Architecten
Nu al wordt aan diverse plan delen gebouwd, zoals aan de voormalige portiersloge RF. Het plan van Piet Hein Eek Architecten – die met zijn atelier, winkel en restaurant ook op Strijp-R zit – bevat negen appartementen en woningen van 69 tot meer dan 500 vierkante meter. Alleen de kleinste is nog te koop. Het half gesloopte gebouw krijgt een glazen aanbouw. De voorgevel en andere karakteristieke onderdelen blijven behouden.

Amvest maakt sinds 2005 plannen voor het voormalige Philips-bedrijfsterrein bij de Zwaanstraat-Halvemaanstraat. Vanaf 2008 is de eerste fase met 89 woningen is nog wel snel neergezet, maar daarna kreeg de ontwikkelaar last van de crisis. En dus werd gekozen voor verlaging van het bouwtempo. Steeds werden kleine projecten ontwikkeld. Nu is bijna de helft van de 500 woningen klaar. Diverse projecten worden momenteel opgeleverd, zoals de komende weken aan de Halvemaanstraat.

Soorten woningen
"We merken dat de markt overal aantrekt. Wij krijgen nu veel vragen over woningen, bijvoorbeeld ook van mensen die hier huren en nu een volgende stap willen maken, maar wel in de wijk willen blijven. De druk wordt groter om snel te gaan bouwen", aldus Peters. En dus gaat Amvest de rest van de woningen ontwikkelen. Die worden dan weer gefaseerd gebouwd, wellicht in grotere blokken van vijftig huizen.

Ook gaat Amvest weer vrije kavels uitgeven, aan de Elburglaan, die zijn nu zo goed als allemaal verkocht. Daar moet wel nog het bedrijf Anteryon verplaatst worden. Dat moet eind dit jaar gebeurd zijn.

Het oude spoorperron bij het restaurant van Piet Hein Eek – de eerste 'bewoner' van Strijp-R en het visitekaartje van de wijk – wordt vrijwel zeker omgebouwd tot een transparante, glazen galerie waar altijd kunst te zien zal zijn. Het monumentale bouwwerk wordt daarbij volgens architecte Iggie Dekkers behouden.

Volledig scherm
© De voorgevel blijft grotendeels intact, de achtergevel, waar de Philipsgarage is gesloopt, krijgt een glazen aanbouw. Foto’s Kees Martens
Volledig scherm
© Strijp-RF krijgt een glazen achterbouw met verspringende gevel voor de privacy. Illustratie Piet Hein Eek Architecten