Volledig scherm
B-rider Fons Brokke op de Mont Ventoux tijdens de Tour du ALS op 3 juni.

Provincie geeft 1200 fietsers in Eindhoven beloning om file voorbij te fietsen

EINDHOVEN - Circa vijfduizend Brabantse forensen, onder wie 1200 Eindhovenaren, krijgen geld van de provincie om met de fiets naar hun werk te gaan. Via een app op hun mobiel wordt bijgehouden wanneer ze fietsen en hoe ver.

Deelnemers van B-riders – onder wie 1200 Eindhovenaren – ontvangen per gefietste kilometer 10 cent, tot 70 euro per maand en maximaal 700 euro in totaal. Van tevoren heeft hun werkgever een verklaring moeten ondertekenen dat ze vóór deelname aan B-Riders minimaal 50% van de woon-werkritten met de auto maakten. Wie de maximumvergoeding bereikt, kan punten sparen en zo meespelen voor een (gesponsorde) loterijprijs.

De provincie schat in dat ze zo in totaal circa 1,7 miljoen uitkeert aan Brabanders die al fietsend de spits mijden. Per spits zijn er hierdoor tussen de 2000 en 2.500 minder auto's op de weg, zo schat de provincie in. Per keer kost dat haar 1,40 tot 1,70 euro.

B-Riders is een project in het kader van Beter Benutten Vervolg van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel is om vertraging op snelwegen te verminderen.

De provincie geeft B-riders dit najaar een andere vorm. "Belangrijkste verschil is dat deelnemers alleen mee kunnen fietsen voor geld als hun werkgever ook meebetaalt aan de beloning." Elke keer dat een deelnemer de spits mijdt kost dan nog maar 50 cent.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.