Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings © Jeroen Appels/Van Assendelft

Provincie is 'teleurgesteld' in gemeenten in Peel en Kempen

DEN BOSCH – Het Brabants provinciebestuur heeft dat de gemeenten in de Peel en de Kempen een flinke tik op de vingers gegeven. Het provinciebestuur noemt het in een brief 'teleurstellend' dat de zes Peelgemeenten en vijf Kempengemeenten geen gezamenlijke actie ondernemen om te komen tot een toekomstvisie.

Dat staat in een brief die vrijdag aan de Brabantse gemeentebesturen is gestuurd. Het provinciebestuur geeft daarin een stand van zaken van het project Veerkrachtig Bestuur. De Peelgemeenten en het Kempencluster krijgen het meeste kritiek. De provincie gaat op korte termijn met hen in gesprek.

Den Bosch wil dat gemeenten met elkaar nadenken over ontwikkelingen als vergrijzing, leegstand en duurzaamheid. Moet dit leiden tot meer samenwerking of zelfs fusies? De provincie stelt nu dat onder meer Eindhoven en 'A2-cluster' Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck nog te weinig haast maken met het beantwoorden van die vragen.

In de Peel ontbreekt het aan een 'gevoel van urgentie' om de handen ineen te slaan, zeker gelet 'op de majeure opgaven voor dit gebied (oa. landbouw, werkgelegenheid)', staat in de brief. Door het klappen van Peel 6.1 heeft de samenwerking 'een deuk opgelopen.' Het gaat om Helmond, Someren, Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Asten. In de Kempen tonen Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Bergeijk en Bladel weliswaar 'waardevolle initiatieven', oordeelt de provincie, maar ze gaan niet ver genoeg. 'Ze geven geen antwoord grote maatschappelijke uitdagingen'.