Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Provincie: Taken afdragen aan Eindhoven is geen verplichting voor regiogemeenten

NUENEN - Nuenen en Son en Breugel zouden als nieuw te vormen fusiegemeente een aantal belangrijke taken moeten overdragen aan de stad. Maar andere randgemeenten, zoals Best, Veldhoven en Geldrop- Mierlo, zijn geheel vrij om zelf te bepalen of ze iets voor zo'n constructie voelen.

Dat blijkt uit het volledige besluit over het rapport van de commissie-Demmers, dat de provincie Noord-Brabant inmiddels naar alle gemeenten in de stadsregio heeft gestuurd.

Nuenen en Son en Breugel
De commissie onder leiding van de Bestse oud-burgemeester Letty Demmers adviseerde vorige week om Nuenen en Son en Breugel te laten fuseren. Maar dat niet alleen: ze vond ook dat de stad meer macht zou moeten krijgen. De randgemeenten zouden daarom een aantal belangrijke dossiers, zoals grote woningbouwplannen en bedrijventerreinen, aan Eindhoven moeten overdragen. Of anders aan een nog op te richten bestuur voor het stedelijk gebied.

De provincie volgde die redenering bij de presentatie volledig. Maar uit het besluit blijkt dat gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) niet van plan is die koers door te drukken. Het provinciebesluit geeft namelijk slechts aan dat Nuenen en Son en Breugel taken moeten overdragen. Andere gemeenten mogen dit zelf weten. De provincie wil de constructie 'op basis van vrijwilligheid mogelijk maken voor het hele stedelijk gebied'.

Samen optrekken
Spierings benadrukt in een reactie dat ze vooral sámen met de gemeenten wil optrekken. Het antwoord op de vraag waarom ze kiest voor een vrijblijvende houding ten opzichte van de andere randgemeenten, is op zijn zachtst gezegd weinig concreet. 'We onderzoeken met de gemeenten in het stedelijk gebied of we tot een zodanig totaalpakket van afspraken kunnen komen dat er gemeenten zijn die zeggen dat dit per saldo een betere en meer volhoudbare constructie vormt dan de huidige manieren van samenwerken.'

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.