Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

PSV hoopt op 'vrijspraak', miljoenen lonken

EINDHOVEN - Als PSV en de gemeente Eindhoven inderdaad worden 'vrijgesproken' in het 'staatssteun-dossier' bij de Europese Commissie, lonken miljoenen extra voor de Eindhovense club. 

Afgelopen vrijdag kwam Financial Times met het bericht dat vijf Nederlandse clubs niet meer hoeven te vrezen voor een boete. Dat zou komende week op schrift worden gesteld. PSV is formeel overigens geen partij in de zaak, maar slechts begunstigde. De club heeft echter wel een waarborgsom van vijf miljoen euro bij de notaris moeten storten, tot zekerheid voor de nakoming van de verplichtingen jegens de gemeente als erfpachter en een eventuele boete van de Europese Commissie.

PSV is sinds 2011 erfpachter van grond van de gemeente Eindhoven. Destijds verkocht de club de grond onder het Philips Stadion en De Herdgang voor 48 miljoen euro aan de gemeente en er werd daarna een erfpachtovereenkomst gesloten. De gemeente Eindhoven verdient geld aan die constructie. Jaarlijks betaalt PSV 2,4 miljoen euro aan canon (zo heet de vergoeding bij erfpacht, red.) en rekent de gemeente 2,1 miljoen euro af aan rente voor de geldlening die de gemeente sloot om de grond te kopen. Het bancaire obligo (de financiële speelruimte) van de gemeente werd daarmee weliswaar ingeperkt, maar de gemeente pakt dus wel enkele tonnen per jaar aan winst op de constructie.
Met PSV is de afspraak gemaakt dat de pot van 5 miljoen euro tussen 2016 en 2021 terugvloeit naar de club. Jaarlijks op 1 juli, te beginnen in 2016, krijgt PSV een bedrag van 1 miljoen euro als het de verplichtingen jegens de gemeente nakomt en als er geen EU-boete komt. PSV heeft komend seizoen mogelijk nog een meevaller van een miljoen euro, als Kevin Strootman bij AS Roma nog een (beperkt) aantal wedstrijden speelt. Dat vloeit voort uit de verkoop-overeenkomst in 2013. Strootman was gedurende lange tijd geblesseerd en daardoor konden de bonussen nog niet volledig tot uitkering komen. Mogelijk volgt later nog een miljoen euro, als Strootman nog meer wedstrijden speelt.