Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

PSV schakelt GGzE-therapeuten in bij trainingen van jonge talentjes

EINDHOVEN - PSV en GGzE zijn 'goede buren' van elkaar. Sinds vorig jaar mei werken beide organisaties op diverse terreinen samen. De training van jonge talentjes door therapeuten van de Grote Beek -'omgaan met spanning'- is daar één van.

Zeventien jonge PSV-voetballertjes staan in een kring op een trainingsveld op de Herdgang. In hun midden psychomotorisch therapeut Joep Kolijn van de GGzE. Kolijn gooit de talentjes een bal toe. Óf doet alsof. De mannekes hebben de armen op de rug en mogen alleen hun handen bewegen als de bal daadwerkelijk gegooid wordt. "Voel je de spanning?"

Dan wordt de kring een stuk kleiner gemaakt. "Wat voel je nu? Nog meer spanning hè? Voel je ook dat je handen strakker gevouwen zijn? Die spanning merk je ook bij het nemen van penalty's: 'nu móet ik scoren'. Daar gaan we mee aan de gang de komende periode."

Het is de eerste training van het nieuwe seizoen. Er staan nog heel wat therapeutische 'sessies' op het programma, in het kader van een vorig jaar gestart samenwerkingsproject. Twee groepen van zeventien jonge talentjes worden door Kolijn en een collega-therapeut wekelijks begeleid. "Bij PSV zijn tactiek, techniek en fysiek goed ontwikkeld. Maar op het mentale vlak zijn heel andere facetten in het spel."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.