Volledig scherm

PSV-tegenstander FK Rostov vrijwel vanuit het niets op miljoenenfeestje UEFA

ROSTOV - Noem in Rostov de naam van Kurban Berdyev en het is alsof je in Varsseveld de naam van Guus Hiddink uitspreekt. De bejubelde coach deelt, hoewel hij formeel niet meer aan de touwtjes trekt, nog altijd de lakens uit rondom het Olimp-2-stadion. 

Berdyev maakte van de bescheiden Russische club een van de grootste verrassingen in het Europese clubvoetbal van afgelopen seizoen. FK Rostov werd tweede in de sterke Russische competitie, vernederde Ajax in augustus met 4-1 en kwam zo in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal terecht. En passant verdiende PSV daarmee drie miljoen euro, omdat het de tv-rechten van het UEFA-paradepaardje niet hoeft te delen met Ajax.

Concurrent
In het Olimp-2-stadion van FK Rostov hoopt PSV het woensdagavond beter te doen dan de concurrent om de landstitel en ook nog de winstpremie van 1,5 miljoen euro op te strijken. Even een tussenstapje naar de naam van het Russische onderkomen: Olimp-2 verwijst naar de tweede landliefde van de steenrijke Ivan Saviddis. De Russische zakenman en politicus heeft tevens een Grieks paspoort en was tussen 2002 en 2005 voorzitter van FK Rostov. Hij is ook eigenaar van Paok Saloniki.

Historie
Het onverwachte succes van FK Rostov, mede gefinancierd door Saviddis, betekent dat het Champions League-circus vanaf deze week ook neerstrijkt in de stad aan de Don. Wie een paar uur door de stad scharrelt, ziet weinig van de weelde zoals andere clubs in het UEFA-toernooi die kennen. Rostov (1,1 miljoen inwoners) heeft minder Europese trekken en dat is ook terug te zien in de historie van de Russische runner-up in de Premjer-liga van afgelopen seizoen. Twee keer belandde de ploeg in de Intertoto-competitie en twee jaar geleden was er een voorronde in de Europa League. Nu is er vrijwel vanuit het niets het ticket voor het feestje van de 32 grote jongens in Europa. En bij dat feestje worden de mannen snel van de jongens gescheiden, merkten de Russen al.

Miljoenen
Berdeyev trok vorig seizoen volle tribunes met zijn defensieve product, dat genadeloos kan ontploffen. Rostov incasseert er nu miljoenen mee. Met het WK-voetbal én mede daardoor een nieuw stadion in aantocht, kan de club een basis leggen om definitief bij de Russische subtop aan te haken.