Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Psycholance minder vaak nodig dan verwacht in regio Eindhoven

EINDHOVEN - Tijdens een proef op 12 zaterdagavonden is de zogeheten psycholance 18  keer ingezet bij incidenten met verwarde personen. Dat is minder vaak dan politie en GGzE hadden verwacht.

De psycholance is een busje met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige aan boord, die de politie bijstaat in situaties met verwarde mensen, veelal psychiatrische patiënten. GGzE en politie voerden gezamenlijk een pilot uit van drie maanden in de regio Eindhoven. Het busje is klantvriendelijk ingericht en kan waar nodig zorgen voor vervoer van een verward persoon naar een rustige plek. Dat werkt vaak beter dan vervoer in een politiewagen.

Tijdens de proef leverden hulpverleners ook assistentie aan de meldkamer. Ze maakten telefonisch een inschatting van de situaties. Dit leidde tot een efficiëntere aanpak en zorgde ervoor dat de politie eerder haar handen vrij had, zo melden GGzE en politie woensdag in een persbericht. De betrokken cliënten waren blijkens dat persbericht tevreden met de nieuwe aanpak. Er wordt nog wel bij vermeld dat er geen ervaring is opgedaan met mensen die zich heftig verzetten.