Volledig scherm
Een paar honderd Q-koortspatiënten bijeen in congrescentrum 1931 in Den Bosch

Q-koorts maakt van vreemden lotgenoten

Cabaretier Mark van de Veerdonk heeft de lachers meteen op zijn hand, zaterdag in het Bossche Congrescentrum 1931. Dan mag je als Q-koortspatiënt naar een verwendag en dan moet je naar de hallen waar vroeger paarden en koeien werden verhandeld... De 700 aanwezigen, onder wie 350 patiënten met Q-koorts, kunnen er hartelijk om lachen.

Ze zijn bijeen voor de tweede verwendag, georganiseerd door Q-support, dat patiënten adviseert en begeleidt. Het zou een middagje onbezorgd genieten onder lotgenoten worden.

Q-koorts
Bijna geruisloos was het vorige week de week van de Q-koorts. TV-programma De Monitor berichtte dat meer dan 20 geitenhouders destijds hun dieren niet op tijd hebben laten vaccineren. Ook onderzoeksrubriek Zembla gaf een interessante inkijk in de doofpot rond Q-koorts. Een dossier waarbij de afweging tussen economisch belang en volksgezondheid zoek is.

Treffend is dat 3 betrokken bewindslieden de programmamakers van Zembla niet te woord wilden staan. En meer dan pijnlijk dat een geitenhouder uit Oost-Brabant, ondanks dat zijn dieren besmet waren, zonder over die besmetting iets te zeggen schoolklassen en gehandicapten op zijn boerderij ontving. Met alle gevolgen van dien.

Vervolging van de bewuste geitenhouder voor zeg poging tot doodslag? Allerminst: de boer heeft, net als zijn collega's die hun veestapel geruimd zagen, compensatie gekregen. En de Q-koortspatiënten die hun kwaliteit van leven in galop achteruit hebben zien kachelen? Die wachten nog altijd op vooral begrip. Dat is zaterdag in de Bossche hal 1931 voortdurend te horen: begrip, begrip, begrip.

Want aan de buitenkant zie je - op een vermoeid gelaat na - doorgaans weinig aan Q-koortspatiënten. "Miste ik maar een been", zegt een zeventiger tegen me bij een van de 'verwen-stands'. "Dan is voor iedereen zonneklaar wat ik mankeer."

Medicijnen
Hij is besmet met de chronische variant van Q-koorts, draagt de levende bacterie dus nog in zich. Tot 5 jaar terug had hij nog geen aspirine geslikt, vertelt hij. En nu? Dagelijks slikt hij maar liefst 27 verschillende medicijnen. Zijn apotheker wilde aanvankelijk zijn bestelling niet meegeven: een paard zou die hoeveelheid medicatie niet verdragen.

Hij is door het oog van de naald gekropen: zijn aorta had een diameter van maar liefst 12,5 centimeter, terwijl 2 tot 3,5 centimeter normaal is en bij een diameter van 5 centimeter van de grote lichaamsslagader moet geopereerd worden. Zijn eigen ziekenhuis durfde die operatie niet aan, en dus is hij uitgeweken naar het Radboud in Nijmegen, de thuisbasis van veel Q-koortspatiënten.

Het is een divers gezelschap in de voormalige veemarkthal. Jong, oud, man, vrouw. Vaak vreemden van elkaar, maar de Q-koorts verbindt waardoor vreemden lotgenoten zijn geworden. De 5-jarige Emma uit Hank - verkleed als prinsesje - is de jongste patiënt.

Marathon
Bij de barbier tref ik Jeroen, die ook in Zembla zijn verhaal heeft gedaan. Hij stelt dat hij allang een einde aan zijn leven zou hebben gemaakt, als hij geen dochtertje had gehad. Jong en vitaal was hij op het moment van besmetting. De wereld lag voor hem open. Hoe anders is dat nu? De trap betreden voelt als een marathon. Voortdurend moet hij zijn 6-jarige dochter zeggen dat papa moe is als ze met hem wil spelen. Wie kan dat accepteren? Jeroen heeft het er meer dan moeilijk mee.

In Nederland leven 17 miljoen mensen en 125 miljoen dieren op een kluitje. De vraag is niet of een nieuwe epidemie uitbreekt, maar wanneer, blijkt ook uit de uitzending van Zembla. De overheid stelt dat de aanpak bij een volgende uitbraak beter zal zijn. In het Bossche congrescentrum is er niemand die daarin gelooft.

Dinsdag is het dierendag.

Auteur: Miel Timmers

Volledig scherm
Een paar honderd Q-koortspatiënten bijeen in congrescentrum 1931 in Den Bosch