Volledig scherm
Het hoofdkantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven.

Qualcomm heeft veel over voor autochips van NXP Eindhoven

EINDHOVEN - In de wereldwijde top-20 van chipfabrikanten is veel beweging. De groten kijken begeerlijk naar de kleine en die proberen zich te wapenen door als het kan een andere kleine aan de haak te slaan.

 Het is een dynamische wereld, waarin topmensen en hun stromannen elkaar peilen tijdens beurzen en conferenties. Zo moet het ook gegaan zijn tussen Qualcomm (omzet 28 miljard dollar) en NXP (10 miljard dollar). Via de Wall Street Journal lekte uit dat de eerste 30 miljard dollar zou willen betalen voor zijn Eindhovense collega.

Dat Qualcomm zoveel geld over heeft voor NXP is verklaarbaar. Het bedrijf met het hoofdkantoor in San Diego in de VS ontwerpt vooral chips voor wifi en andere communicatie voor onder meer mobiele telefoons. Hier ondervindt het veel concurrentie uit China, waardoor het wordt belemmerd in zijn groei. NXP levert ook communicatiechips voor die markt, maar dan bestemd voor onder meer beveiligd contactloos betalen, met juist wel enorme groeikansen.

Maar Qualcomm is vooral geïnteresseerd in NXP vanwege de chips voor in de auto. Het beeld van de auto als rijdende iPad wordt immers steeds meer realiteit. Nadat NXP vorig jaar Freescale overnam, is het wereldwijd marktleider. 

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant