Volledig scherm
© Thinkstock

Raad Eindhoven moet 1.260 euro 'boete' betalen aan OuderenAppèl; 'We steken geld niet in partijkas'

EINDHOVEN - De gemeenteraad ziet zich dinsdagavond gedwongen om 1.260 euro over te maken naar de bankrekening van commissielid Henk Hulshuizen van het OuderenAppèl Eindhoven (OAE). Formeel moet de raad hier nog een besluit over nemen, maar de facto kan de raad niet anders.

Het gaat om een soort dwangsom die is ontstaan omdat de gemeenteraad een jaar te laat reageert op een bezwaar van Hulshuizen. Het is de eerste keer dat de raad zo'n 'boete' aan een commissie- of raadslid moet betalen, aldus de gemeente.

"We weten nog niet wat we met het geld gaan doen. Maar ik ga het niet in eigen zak steken hoor. En ook niet in de partijkas", verzekert Hulshuizen. Het OuderenAppèl zal zich afzijdig houden als dit punt in de raad van dinsdagavond aan de orde komt.

Het OuderenAppèl protesteert vaker tegen het feit dat de gemeente soms geheimhouding oplegt bij stukken die onderdeel uitmaken van politiek debat. Dat deed het college vorig jaar juni ook toen Hulshuizen bepaalde stukken opvroeg die te maken hebben met de organisator van de Dutch Design Week (DDW), Capital D. Begin 2014 redde de gemeenteraad Capital D van een faillissement door het merkrecht van de DDW over te nemen voor 1,9 miljoen euro. Daarvan gebruikte Capital D 1,4 miljoen euro om schulden af te lossen.

Hulshuizen, gepensioneerd advocaat, diende op 20 juli vorig jaar een bezwaarschrift in tegen de geheimhouding. In december was hier nog steeds geen besluit over genomen, waarna hij de gemeente 'in gebreke stelde'. Nu stelt het college de raad alsnog voor om zijn bezwaar af te wijzen.

Waarom de gemeente hier nu pas mee komt? Volgens een woordvoerder komt dat mede door 'de complexiteit van de zaak'.