Volledig scherm
© Thinkstock

Rabobank investeert in glasvezel buitengebieden Brabant

EINDHOVEN - Brabantse boeren mogen ambtenaren, buschauffeurs en verpleegkundigen uit de rest van Nederland dankbaar zijn. Hun pensioengelden worden deels belegd in de aanleg van supersnel internet in de Brabantse buitengebieden.

Dat gebeurt door een Rabobank investeringsfonds met daarin onder andere geld van de pensioenfondsen ABP, PGGM en Pensioenfonds Vervoer. De voormalige bank die zelf zegt 'een aandeel in elkaar' te hebben, ziet geld in de verglazing van het Brabantse platteland en steekt er op deze manier miljoenen euro's in.

140 miljoen euro
De Maatschappij voor Breedband In Brabant (Mabib) kreeg in januari van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij een lening van 35 miljoen euro uit het Breedbandfonds om 35.000 adressen in het Brabantse buitengebied van glasvezel te voorzien. Maar de totale kosten bedragen 140 miljoen euro. Mabib-directeur Pieter van Grunsven moest dus op zoek naar een grote zak met geld. Die heeft hij nu gevonden. Het Lithoijse Mabib gaat per direct samenwerken met het Communication Infrastructure Fund (CIF) een dochterondernemning van de Rabobank. Het CIF is toegetreden als aandeelhouder.

Het CIF, met het hoofdkantoor in Amsterdam, is een toonaangevend investeringsfonds en beheert een geldpot met daarin een bedrag dat varieert tussen de 750 miljoen en één miljard euro.