Volledig scherm

Radar Men From The Moon speelt belangrijke rol binnen festival Eindhoven Psych Lab

EINDHOVEN - De Effenaar maakt zich op voor de derde keer Eindhoven Psych Lab. Net als de voorgaande edities speelt het Eindhovense Radar Men From The Moon (RMFTM) een belangrijke rol binnen het festival voor liefhebbers van psych en garage.

Om RMFTM enkel een band te noemen dekt ondertussen de lading dan ook niet meer volledig. “We willen de grens oprekken, meer van band naar collectief. Eindhoven Psych Lab is daar wel een extensie van, daarmee wordt RMFTM meer dan alleen de muziek”, vertelt gitarist Glenn Peeters, wiens woorden volmondig worden beaamd door drummer en gesprekspartner in deze Tony Lathouwers. De leden denken actief mee in de samenstelling van het programma en dragen bij in onder meer de promotie van het festival. Ook treden ze ieder jaar zelf op, waarbij ze op het podium een samenwerking aangaan met een andere act. Tevens grijpt RMFTM nu de gelegenheid aan om het nieuwste plaatwerk te presenteren.

RMFTM is naast medeorganisator ook mede-initiator van Eindhoven Psych Lab. Peeters: “We spelen al een aantal jaren regelmatig op vergelijkbare festivals in het buitenland en kregen daardoor het idee dat het cool zou zijn om zoiets naar Eindhoven te halen. Om dat te kunnen realiseren hebben we contact gezocht met de Effenaar.” De Effenaar en RMFTM hebben zich voor Eindhoven Psych Lab laten inspireren door het grote Liverpool Psych Fest, ook met deze Britse organisatie bestonden vanuit beide Eindhovense kampen al lijntjes. Peeters: “We kenden de mensen uit Liverpool al, maar de Effenaar heeft met hen meer in detail gesproken over de invulling voor wat betreft visuele uitstraling en dat soort zaken.” Het vaststellen van de line-up is een direct één-tweetje tussen RMFTM en Effenaar. Peeters: “De feitelijke programmering is in handen van Robert (Schaeffer, programmeur Effenaar, red.), maar wij hebben altijd heel veel ideeën over geschikte bands en die dragen we dan ook aan.” Lathouwers vult aan: “Daarover spreken we dan in een vergadering en wordt er bekeken wat passend is en wat niet. Vervolgens worden de bands door Robert geboekt.”

Een van die bands is het Britse GNOD, de act waarmee RMFTM op Eindhoven Psych Lab een samenwerking aangaat. Lathouwers: “De band is de week voorafgaand aan het festival al in Eindhoven. We gaan dan samen de studio in en op de vrijdagnacht van Psych Lab wordt het resultaat live gepresenteerd. Het is iets waar we erg trots op zijn, GNOD is een band waar we veel inspiratie uit halen, het zijn eigenlijk helden voor ons.” “En onderling klikt het ook heel erg”, vult Peeters aan. De cross-over GNOD/RMFTM is niet de enige, ook andere acts slaan de handen eenmalig ineen. Lathouwers: “Naast onze samenwerking met GNOD gaat Caïro Liberation Front ook iets doen met High Wolf uit Frankrijk. Het is de bedoeling dat het één lange set wordt van verschillende bands die samen optreden.”

Op de festivalzaterdag staat RMFTM wederom op het programma, dan om het tweede deel van de trilogie ‘Subversive’ te presenteren. Het idee achter het drieluik is het verkennen van de eigen grenzen en daar doelbewust overheen gaan. Peeters: “Waar staan we als band en hoe ver kunnen we gaan in het onszelf uitdagen? Om die vragen te kunnen beantwoorden hebben we ons een limiet opgelegd in de vorm van het uitbrengen van drie platen die in relatief korte tijd moeten verschijnen. Dat vormt dan het kader waarin we dat willen onderzoeken en ontdekken.” Lathouwers: “De muziek ontwikkelt zich steeds meer naar het elektronische spectrum. Het is eigenlijk het overboord gooien van de manier hoe we gewend zijn om te werken als band. Dat geldt dan voor deze drie platen, als die afgerond zijn kan het goed zijn dat we weer iets heel anders gaan doen.” Ondanks de vrije vorm van musiceren waar de band bewust voor kiest, is het duo ervan overtuigd dat de drie delen die onder de noemer ‘Subversive’ verschijnen altijd een samenhang zullen behouden, met een aantoonbare geleidelijke ontwikkeling. Peeters: “Het gaat toch altijd over dezelfde band met dezelfde mensen.” Lathouwers vult aan: “En het wordt opgenomen in dezelfde studio, met dezelfde technicus. De tweede plaat heeft wel wat weg van de eerste plaat, maar er zit meer elektronica in. En ik denk dat we op de derde plaat nog meer instrumenten gaan weglaten en meer elektronica gaan gebruiken. Ons label noemt het acid house meets psych rock. Wij wilden er vooral meer techno in brengen, het meer dansbaar maken. Maar het zal altijd live uit te voeren zijn, het moet wel organisch blijven en geen over-geproduceerd ding worden.”

Het label waar Lathouwers over spreekt, is het Londense Fuzz Club, waar de gehele trilogie op verschijnt. RMFTM is al langer aan Fuzz Club verbonden, iets wat inmiddels voor meer bands op het programma van het aanstaande festival geldt. Fuzz Club staat dan ook te boek als het meest relevante label binnen de psych- en garage scene en de ontwikkeling ervan loopt min of meer parallel aan die van RMFTM. Lathouwers: “We zitten al sinds de release van ‘Echo Forever’ in 2013 bij Fuzz Club, toen was het nog een relatief klein label met slechts een paar bands. Het is daarna heel snel gegroeid.” Peeters: “Londen kent een heel levendige psych scene. De helft van de line-up van de eerste editie van Eindhoven Psych Lab stond een paar jaar daarvoor nog ergens in een klein kroegje in Londen te spelen. Zij waren toen nog echt aan het pionieren, hier moest dat toen allemaal nog komen. Maar wij zijn daar wel in meegegroeid.” Lathouwers: “Fuzz Club heeft echt een eigen community opgebouwd, die in dat kleine kroegje in Londen is begonnen. Ze probeerden in de rest van Europa ook voet aan de grond te krijgen en nu, een paar jaar later, is Fuzz Club best wel een groot label geworden. In Engeland leeft het wel nog wat meer dan hier; er zijn meer festivals en meer goede bands in het genre actief. “

Mede door de link met Fuzz Club is de band regelmatig op tour in Engeland, op korte termijn zelfs weer, maar ook andere landen worden met regelmaat aangedaan, ook daarvoor liggen plannen in het verschiet. Lathouwers: “De week na Psych Lab doen we een mini-tourtje van een paar dagen door Engeland. En in september gaan we achttien dagen weg. Die tour is rond het Reverence festival in Portugal gebouwd. Dus dan doen we een aantal shows in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, België en Engeland. Het is een tour ter promotie van de plaat die we op Eindhoven Psych Lab gaan presenteren.”

Eindhoven Psych Lab is een niche festival dat een specifiek publiek trekt, een devote groep mensen die elkaar op vergelijkbare festivals verspreid over Europa treft. De verscheidenheid aan nationaliteiten is daarom groot, maar de noodzakelijke overnachtingsmogelijkheden zijn het bewuste weekend schaars. Lathouwers: “Veel mensen overnachten bij Glenn en bij mij, het is eigenlijk één grote vriendenclub die we over de vloer krijgen. Maar we kunnen natuurlijk niet iedereen kwijt en omdat Psych Lab tegelijk met de stadionconcerten van Guus Meeuwis plaatsvindt, zitten alle hotels in de stad vol. Dus mochten mensen die dit lezen een kamer ter beschikking willen stellen, dan mogen ze altijd contact opnemen! (lacht)”

 

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm