Volledig scherm
Ben Gijsen legt radiocontact met PE1MYS in Eindhoven

Radio-vereniging uit Eindhoven laat berichtjes weerkaatsen via de maan

EINDHOVEN - Een paar keer per jaar worden er door de Veron (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland) Velddagen georganiseerd. Zo'n vijftien radioamateurs van de Eindhovense afdeling waren daarvoor dit weekend neergestreken op een kleine boerencamping in het Limburgse Kelpen-Oler.  

Gezellig met z'n allen bij elkaar. Drankje erbij, 's avonds barbecueën en vooral veel pielen met de radio. "Via telefoon of met een internetverbinding is contact leggen met de andere kant van de wereld erg simpel geworden. Dat draait om communicatie. Voor ons is de uitdaging om datzelfde contact te leggen, maar dan zonder deze moderne middelen of stopcontacten. Bij ons draait het om de techniek", legt Ben Gijsen (58) uit Best uit.

In het wereldje is hij beter bekend als Papa Alfa 3 Delta Whisky Juliett (PA3DWJ). Er wordt nog altijd gebruikgemaakt van het NAVO-alfabet. "Het belang van radio wordt onderschat. Als er ergens een ramp of calamiteit is, vallen meestal de communicatiemiddelen als eerste uit. Dan raken de netwerken overbelast. Vaak is radio dan nog de enige wijze van communiceren. Die kennis mag dus niet verloren gaan."

En zo wordt er volop geëxperimenteerd en van elkaar geleerd op de Velddagen. Vanaf het grasveld klinkt er bij een hoge, ingenieuze antenne ineens licht gejuich. PE1RXJ (Frans de Jong) en PD1DAF (Frans Jacobs) hebben het voor elkaar en zijn in jubelstemming. De mannen uit Valkenswaard hebben een bericht verstuurd en weer ontvangen door het te laten weerkaatsen op de maan. "Moonbouncing noemen we dat. Je ziet hem nu niet, maar we kunnen de maan wel degelijk gebruiken om berichten te versturen. Ons signaal is opgevangen bij de grote radiotelescoop in Dwingeloo en vervolgens weer hierheen gestuurd. Het heeft in totaal 2,5 seconden geduurd", legt De Jong uit.

Lees alles in het ED van maandag of in de digitale krant.