Volledig scherm
Schade aan kassen in Someren. © Bert Jansen

'Ramppetitie' voert druk richting Tweede Kamer op om in actie te komen voor getroffen regio

EINDHOVEN - Een brede coalitie van 25 gemeentebesturen, twee provinciebesturen, woningbouwcorporaties, gezondheidsinstanties en landbouworganisaties in de provincies Limburg en Noord-Brabant (LLTB en ZLTO) overhandigt dinsdag een 'ramppetitie' aan de Tweede Kamer.

De druk in Den Haag om de door noodweer getroffen regio's in Noord-Brabant en Limburg tot rampgebied te verklaren wordt hiermee verder opgevoerd. In de petitie worden Kamerleden opgeroepen het kabinet te laten erkennen dat in Zuidoost-Nederland sprake is van een nationale ramp. Deze benaming is nodig om de Wet tegemoetkoming schade (Wts) in werking te laten treden waardoor gedupeerden financiële steun uit staatskas kunnen ontvangen.

Verzekering
Volgens de verantwoordelijke staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is er geen sprake van een ramp omdat de geleden schade verzekerbaar is. Wel is hij met het ministerie van Sociale Zaken overeengekomen dat getroffen ondernemers voor hun werknemers werktijdverkorting aan kunnen vragen. Opvallend is dat minister Asscher (sociale zaken) rept over 'buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico horen'.