Volledig scherm
© Thinkstock

Regio Zuidoost-Brabant serveert grondbank massaal af

EINDHOVEN/HELMOND - Met bravoure werd het ambitieuze plan aangekondigd maar regiogemeenten serveerden het de afgelopen maanden ongenadig hard af. En zo sneuvelde het voorstel om de regionale woningmarkt als één samenhangend geheel te besturen al bij voorbaat.

Bijna alle gemeenten voelden er helemaal niets voor om zeggenschap uit handen te geven. Maar er wordt gewerkt aan een nieuwe poging om samen afspraken te maken.

Bouwplannen afstemmen
Dat bleek woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), waarin alle 21 regio-gemeenten samenwerken. Het afgeschoten plan waarbij bouwplannen door gemeenten onderling zouden moeten worden afgestemd, kwam van een werkgroep voorgezeten door de Helmondse wethouder Frans Stienen.

Grondbank
Want een grondbank komt er voorlopig niet. Daarin zouden grondexploitaties van alle gemeenten op één hoop worden geveegd waarna verkopen en ontwikkelen op regionaal niveau zou gebeuren.

Nieuw plan
Toch is er wat Stienen betreft nog voldoende werk aan de winkel. Zo zou er een onderzoek moeten komen naar de regionale woningmarkt waarbij gekeken wordt naar de specifieke kwaliteiten per gemeente. Hij en de werkgroep, waarin naast bestuurders ook woningcorporaties en bouwbedrijven zitten, komen snel met een nieuw plan dat voor eind juni opnieuw in alle gemeenteraden zal worden voorgelegd. "Dan wil ik horen of er draagvlak is voor een nieuwe woonagenda."